hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Helyi adók az Európai Unióban és Magyarországon

  • dr. Marosi Andrea

Öt EU-s tagországban egyáltalán nem kell helyi adót fizetni, és a többi tagállam szabályozása is nagyban eltér egymástól. Európai Uniós körkép a helyi adókról.

Ausztriában az önkormányzatok az állami adókból részesülnek. A megszűntetett iparűzési adó helyett a területükön működő vállalkozások alkalmazottainak kifizetett jövedelem után 3 százalékos helyi adót vetnek ki. Németországban a tényleges iparűzési adót a szövetségi kulcs és a szorzó határozza meg. Az adó alapja hasonló mint a társasági adóban. Lengyelországban az ingatlanadó az éves helyi adó. Az adó alapja a földterület, épületek esetében az alapterület nagysága. Az adó mértéke 0,31 – 17,42 zloty/nm.

Belgiumban a személyi jövedelemadó hatálya alá eső magánszemélyek adója után a települések helyi pótadót vetnek ki. Az adó alapja az éves személyi jövedelemadó összege, mértéke településtől függően 0-8,5 százalék (átlagos mérték 7-7,5 százalék). Az önkormányzatok a beszedett társasági adó meghatározott részét kapják Dániában. A magánszemélyekre vonatkozó helyi jövedelemadó mértéke 33,3 százalék. 

Lettországban nincs iparűzési adó, csak ingatlanvagyon-adó. Az adó mértéke földterület esetén a telekkönyvi érték 1,5 százaléka, épületek és szerkezetek esetén a könyvelésben szereplő érték 1,5 százaléka. Az adó levonható a társaságiadó alapjából.

A belföldi illetőségű, illetve franciaországi ingatlannal rendelkező magánszemélyek kétfajta helyi adót fizetnek: egyrészt iparűzési adót, emellett pedi ingatlanadót, amennyiben tulajdonosok, illetve lakhatási adót, ha a lakóépület "használói". Helyi iparűzési adó nincs ugyan Portugáliában, de a társasági adó összege után települési pótadó (derrama) kerülhet kivetésre, melynem maximális kulcsa 10 százalék. A szomszédos Spanyolországban  a helyi iparűzési adó alanyai az üzleti, professzionális vagy művészi tevékenységet folytató spanyolországi bejegyzett vállalatok, melyek éves árbevétele meghaladja az egymillió eurót. 

Nincs önkormányzatnak fizetendő adó Cipruson, és a Cseh Köztársaságban sem vetnek ki iparűzési adót. Görögországban szintén nincs helyi jövedelemadó, ahogy Hollandiában sem, s Máltán sincs iparűzési adó, vagy más jövedelemadó, melyet az önkormányzatoknak kellene fizetni.

Ahogy az a fetiekből kiderül a környező országokban főleg vagy helyi iprűzési adót vetnek ki az önkormányzatok vagy csak külön ingatlan-vagyonadót, illetve jó néhány országban ezen megfizetett adók az adóalapból, magánszemélyek esetén a szenmélyi jövedelemadóból levonhatók. Ez utóbbi, mint köztudott, Magyarországon csak a helyi iparűzési adó esetén, s akkor is csak  bizonyos feltételek teljesítése esetén alkalmazható.


Ferencz Györgyi - Kneitner Lea
VGD
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Borravaló a pénztárban

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bérelt ingatlanon végzett felújítás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bérelt ingatlanon végzett beruházás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink