hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Irak 35 százalékos társasági adót vet ki a külföldi olajcégekre

  • MTI

Az iraki kormány vasárnap törvényjavaslatot hagyott jóvá arra, hogy a külföldi olajtársaságok legalább 35 százalékos társasági nyereségadót fizessenek.

A tervezet parlamenti szavazásra vár, közölte az iraki kormány szóvivője Bagdadban. Vigasztalásul annyit mondott, hogy az iraki kormány, a kettős adóztatás elkerüléséről szóló nemzetközi megállapodásai keretében, igyekszik majd elérni, hogy a vállalatokat ne adóztassák ugyanazért otthonukban is. "Úgyis kell adót fizetniük, hát akkor miért ne nekünk fizessenek? Miért fizessenek más országoknak?" - idézte Ali Al-Dabbag kormányszóvivőt a Reuters.

Előzőleg, vasárnap, Adel Abdul-Mahdi iraki elnökhelyettes a Világgazdasági Fórum jordániai értekezlete közben újságírókkal beszélgetve bírálta az ország olajipari minisztériumát, hogy nem dolgozik elég hatékonyan az olajtermelés növelésén. "Hat év telt el Szaddam Husszein eltávolítása óta, és azóta egyetlen jelentős szerződést sem írtak alá (külföldi cégekkel a termelés növelésére)" - mondta az elnökhelyettes.

Irak olajtermelése jelenleg napi 2,4 millió hordó, a 2003-as amerikai beavatkozás előtt napi 2,8 millió hordó volt.

Az iraki kormány tavaly két pályázatsorozatot hirdetett dél-iraki lelőhelyek fejlesztésére külföldi cégeknek, az első kör nyerteseivel a jövő hónapban már esetleg aláírják a szerződéseket, írta a Dow Jones hírügynökség. Még nem tudni, kik a szerencsés nyertesek, de Abdul-Mahdi emlékeztetett, hogy az iraki miniszterelnök nemrég Nagy-Britanniában, Franciaországban és Oroszországban járt, rábeszélni vezető olajcégeket iraki beruházásokra.

A francia Total, a norvég StatoilHydro, az amerikai Chevron, a japán Nippon Oil, az olasz Eni és a spanyol Repsol a legújabb pályázók között van, értesült a hírügynökség más forrásból, az iraki miniszterelnök környezetéből.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őstermelő tárgyi eszköz beszerzés és támogatás

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink