hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíj, tartásdíj, egészségügyi hozzájárulás: kinek, mennyit kell bevallania?

  • adozona.hu

Nagykorú egyetemistának kell-e adóznia és bevallást készítenie tartásdíj után? Regisztrált munkanélkülinek kell-e szja-bevallást készítenie? Olvasóink kérdéseire az APEH válaszol.

1. Kell-e a nagykorú (egyetemista) gyereknek – saját bevételként – édesanyjától bírói ítélet alapján kapott tartásdíj után adót fizetni, és ha igen mennyit és mely sorban kell azt feltüntetni?

A jogszabályban meghatározott kötelezettség alapján kapott tartásdíj adómentes, így azt a személyi jövedelemadó bevallásban nem kell szerepeltetni.

2.  Adott egy pályakezdő – munkaügyi központban regisztrált – semmilyen ellátásban nem részesülő munkanélküli, aki havi rendszerességgel fizeti a 4350 forint (idén februártól a 4500 forint) összegű egészségbiztosítási alapba befizetendő összeget. Kell-e ennek a személynek adóbevallást készítenie? Ha igen, akkor miként teheti ezt meg?

Amennyiben a pályakezdőnek egyéb adókötelezettsége nincs, akkor bevallás benyújtására nem köteles. Az egészségügyi szolgáltatási járulékot ugyanis a ’T1011-es számú nyomtatvány benyújtása után az adóhatóság határozattal és nem bevallás alapján írja elő.

3. Kell-e adóbevallást készítenem, ha nyugdíjasként, a nyugdíj mellett semmi más jövedelmem nem volt 2008-ban? 

Abban az esetben, ha a 2008. évben a magánszemélynek nyugdíjon kívül más adóköteles jövedelme nem volt, akkor nem kell a személyi jövedelemadó bevallást benyújtani.

4.  2008 évi adóbevallásom készítése közben meglepetéssel tapasztaltam, hogy havi 4350 Ft egészségügyi szolgáltatási járadék fizetésére voltam kötelezett, függetlenül attól, hogy volt e vállalkozó kivétem, vagy nem volt. Kiegészítő tevékenységet folytató saját jogú nyugdíjas vagyok vállalkozói igazolvánnyal. A bevételemből az szja, a 9,5 százalék nyugdíjjáradék és költségek levonása után, mintegy 27 000 forint jövedelmem keletkezett. Az egészségügyi szolgáltatási járadék összege viszont, ha befizetném, akkor 52 200 forint lenne. Mennyit kell fizetnem tulajdonképpen?

A kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó 2008-ban 4350 forint havi egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére is köteles volt. Az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetésének kötelezettségét nem érinti, hogy az egyéni vállalkozó eva adózó vagy sem. Szintén nem befolyásolja e járulékfizetési kötelezettség fennállását az sem, hogy a vállalkozónak van-e vállalkozói kivétje, illetve átalányadózóként vagy eva adóalanyként elért bevétele. Ugyanakkor nem kell megfizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot azon időtartamra, amely alatt a vállalkozó gyermekgondozási segélyben részesül, keresőképtelen, fogvatartott, vagy ügyvédként, szabadalmi ügyvivőként, közjegyzőként kamarai tagságát szünetelteti. Az egyéni vállalkozót az egészségügyi szolgáltatási járulék mellett terheli a 9,5 százalékos nyugdíjjárulék megfizetésének kötelezettsége is. A nyugdíjjárulék alapja a vállalkozói kivét, illetve az átalányadó alapját képező jövedelem összege. Az eva adózó egyéni vállalkozó a nyugdíjjárulékot az eva adóalap 10 százaléka után fizeti meg.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Gépjárműoktatók eszközbeszerzése

Nagy Norbert

adószakértő

23HIPAK_A-NY-01. 9. pontja II. rész

Szipszer Tamás

adószakértő

Egyéni vállalkozás kettős könyvvitelben

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink