hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adóvisszatérítés tőzsdei befektetőknek

  • HVG

Visszakaphatják korábban megfizetett tőzsdeiárfolyamnyereség-adójukat azok, akik tavaly vesztettek a börzén.

Némi gyógyírt jelenthet a tőzsdei befektetők tavaly elszenvedett sebeire a személyi jövedelemadóról szóló törvény 2008-tól bevezetett szabálya, miszerint az adóévet megelőző két esztendő nyereségei után befizetett árfolyamnyereség-adó úgynevezett adókiegyenlítés formájában visszakapható, ha a rá következő két évben az adózó befektetésein veszteséget szenvedett el. Eszerint aki 2006-ban és 2007-ben nyereségesen üzletelt a tőzsdén, és e nyeresége után árfolyamnyereség-adót fizetett, viszont a pénzügyi szempontból katasztrofális 2008-as évben a befektetők többségéhez hasonlóan bukott a tőzsdén, az az idei adóbevallásában visszakaphatja a korábbi nyereségei után megfizetett adóját.

A veszteségek után visszaigényelt summa azonban nem haladhatja meg a korábban megfizetett tőzsdeiárfolyamnyereség-adó összegét. Vagyis aki tavaly többet veszített a tőzsdén, mint amennyit 2006 szeptembere (a tőzsdeiárfolyamnyereség-adó bevezetése) óta ilyen jövedelemként bevallott, az legfeljebb korábbi befizetései összegét igényelheti vissza. Ez a lehetőség bármely OECD-ország börzéin keletkezett jövedelmekre-veszteségekre érvényesíthető. Mindennek feltétele, hogy a korábbi adóbevallásokban (illetve az ideiben) fel legyen tüntetve az a nyereség, illetve veszteség, amire az adózó a visszaigénylését alapozni kívánja, és a korábban bevallott nyeresége után ne legyen adóhátraléka. 

Kovács Károly

A folytatást olvassa el a HVG legfrissebb számában!
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őstermelő tárgyi eszköz beszerzés és támogatás

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink