hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nagy értékű ingatlan-beruházási csalást derített fel az APEH

  • MTI

Több szereplőből álló értékesítési láncolat által végrehajtott, nagy összegű ingatlan-beruházási csalást derítettek fel az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) Közép-magyarországi Regionális Igazgatóságának revizorai nemrégiben - közölte az adóhatóság szerdán.

Az APEH munkatársai egy majdnem két milliárd forintos ingatlanügylet alapján visszaigényelt áfa kiutalás előtti ellenőrzését végezték, amikor egy értékesítési láncolat végső tagjánál 530 millió forint adókülönbözetet, ebből több mint 300 millió forint jogosulatlan visszaigénylést találtak. A csalás kapcsán a hatóság 150 millió forint bírságot szabott ki - olvasható a közleményben.

Az ügyletekben érintett, azonos tulajdonosi körhöz tartozó társaságok az egymást követő értékesítések során az ingatlanok értékét irreális mértékben megnövelték, így több társaságnál is nagy összegű visszaigényelhető adó keletkezett. A láncolat eladói pozícióban lévő tagjai fizetendő adójukat jelentős összegű - jellemzően építőipari tevékenységekről kiállított - fiktív számlákkal akarták csökkenteni.

Az APEH Közép-magyarországi Regionális Igazgatósága különösen nagy kárt okozó, bűnszövetségben elkövetett csalás bűntett, valamint magánokirat-hamisítás vétség gyanúja miatt tesz feljelentést a Vám- és Pénzügyőrség Közép-magyarországi Regionális Nyomozó Hivatalához - olvasható az adóhatóság közleményében.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Védelmező személybiztosítás adózása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Biztosítási adó sávváltozás 2024

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Átalányadós továbbszámlázása

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink