hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egészségügyi szolgáltatási járulék: kinek küld csekket az APEH?

  • adozona.hu

Kinek kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnie február 12-én és mit kell tudni az ehoról 2009-ben? Erről jelentetett meg tájékoztatót az APEH saját honlapján.

A társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló törvény alapján az a belföldi magánszemély, aki nem biztosított és egészségügyi szolgáltatásra egyéb jogcímen sem jogosult, egészségügyi szolgáltatási járulékként, 2009. január 1-jétől havonta 4500 (napi 150) forintot köteles fizetni. Akik korábban teljesítették bejelentési kötelezettségüket, az adóhatóság automatikusan a megváltozott összegű járulékról küld határozatot. Minden olyan adózó, aki a fenti jogszabály hatálya alá tartozik, a teljes 2009-es adóévre vonatkozó előírást tartalmazó határozatot fog kapni, melyhez 12 darab megszemélyesített csekket mellékel az adóhivatal. 

Amennyiben a határozatok elkészítésének időpontjában ismert a kötelezettség évközi megszűnésének dátuma is, akkor a járulék előírását és a mellékelt csekkek darabszámát ennek megfelelően postázza az APEH. A határozatok havi bontásban, és esedékességenként tartalmazzák a 2009. évi egészségügyi szolgáltatási járulékkötelezettséget, melyet a tárgyhót követő hó 12.-ig vagy, ha ez az időpont munkaszüneti vagy pihenőnapra esik, akkor az ezt követő első munkanapon kell megfizetni.

Az adózás rendjéről szóló törvény szerint a magánszemély a fizetési kötelezettségét és annak megszűnését 15 napon belül jelenti be az állami adóhatóságnak. A bejelentés alapján az adóhatóság az adóévre vonatkozó havi járulékfizetési kötelezettséget határozattal előírja, a befizetéseket nyilvántartja. 2009. január 1-jével a jogszabály kiegészült azzal, hogy a fizetési kötelezettség megszűnését a magánszemélynek nem kell bejelentenie, ha e fizetési kötelezettség biztosítással járó olyan jogviszony létesítése miatt szűnik meg. A magánszemély munkaviszonyt, megbízási jogviszonyt, társas vállalkozói jogviszonyt egyéni vállalkozói jogviszonyt létesít - amelyet az állami adóhatósághoz az Art. 16. § (4) bekezdésében foglaltaknak megfelelően bejelentettek. Változatlanul a magánszemélynek kell bejelenteni, ha nyugdíjra szerez jogosultságot, nappali tagozatos tanulóvá, hallgatóvá válik, vagy külföldön (egyezményes országban, EGT tagállamban) biztosítással járó jogviszonya van. Abban az esetben, ha biztosítási jogviszonya, vagy a törvényben biztosított egészségügyi szolgáltatásra való jogosultsága megszűnik, akkor a ’T1011 számú adatlapon az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetésre ismételten be kell jelentkeznie.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Törzstőke

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink