hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Bővült a kedvezményes vagyonszerzési illetékre jogosultak köre

  • MTI

Az illetéktörvény ez év január 23-án életbe lépett módosításával jelentősen bővült a kedvezményes vagyonszerzési illetékre jogosultak köre - hívja fel a figyelmet a PricewaterhouseCoopers (PwC) adó- és jogi hírlevele.


Korábban a 10 százalékos helyett 2 százalékos illetékfizetési kedvezménnyel csak azok a vállalkozások élhettek, amelyek fő tevékenységként végezték az ingatlanok forgalmazását vagy pénzügyi lízingjét. Ezentúl nem a vállalkozás tevékenységét azonosító TEÁOR-számok, hanem az előző évi nettó helyi iparűzési adó (HIPA) szerinti árbevétel (kezdő vállalkozásoknál a várható nettó árbevétel) összetétele lesz az irányadó mind az ingatlant értékesítő vállalkozás, mind a lízingcégek esetében. Így bármely vállalkozás jogosult lehet a kedvezményes, 2 százalékos illetékmértékre, ha a nettó árbevétel összetételével szemben támasztott követelményeknek megfelel.

A nettó árbevétel megoszlásáról a vagyonszerzőnek az illetékfizetési meghagyás jogerőre emelkedéséig kell nyilatkoznia. Ha a nyilatkozatban vállaltak nem teljesülnek, úgy a vállalkozó az illetékkötelezettség keletkezése szerinti adóév hatodik hónapjának 15. napjáig jelezheti ezt az állami adóhatóság felé. Ez esetben csak a megállapított illeték különbözetének 50 százalékkal növelt összegét kell megfizetnie.

Amennyiben az adóhatóság az ellenőrzés során állapítja meg, hogy a vagyonszerző valótlan nyilatkozatot tett, az illeték különbözetének kétszeresét kell megfizetnie. A feltételek teljesülését 2009. január 23-a után a kétéves határidő elteltét követően az adóhatóság "hivatalból" ellenőrizni fogja.

Változatlan maradt a szabályozásban a két éven belüli értékesítés, illetve lízingbeadás feltétele és szankciója. Kiegészült mindez azzal, hogy a vagyonszerző jogutódlása esetén ezt a határidőt a jogelőd vagyonszerzésétől kell számítani.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Lakóingatlan, áfalevonás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Termékcsomag áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink