hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Horn Gábor: rossz ötlet az áfaemelés

  • MTI

Az áfaemelésre nemmel kell szavaznunk, mert rossz, káros megoldásnak tartjuk - mondta Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője a közszolgálati televízió Nap-kelte című műsorában pénteken. Hozzátette: a liberális párt ezt a lépést semmiféle "árukapcsolás" esetén sem tudja támogatni, ehelyett a költségvetés kiadási oldalát kell csökkenteni.

Örömteli érzés volt, de megkésett, hogy a miniszterelnök a csütörtöki parlamenti napon az SZDSZ programjának bizonyos elemeit sorolta fel a kormány által javasolt intézkedéscsomagban - fogalmazott Horn Gábor. A liberális ügyvivő szerint az áfaemelés rossz ötlet, az SZDSZ nem tudja ezt az adónövelést támogatni. Magyarázatként hozzáfűzte: nagyobb kárt okozna, mint amennyi hasznot hozna ez a lépés, hiszen a régióban 19-20 százalék az áfa-kulcs, nem lenne jó kiszállni ebből rendszerből.

Áfaemelés nélkül is meg lehetne lépni a kabinet által tervezett intézkedéseket, hiszen az adókedvezmények eltörlése jelentős, akár 300-500 milliárd forintos tétel is lehet - közölte Horn Gábor, aki örömmel hallotta, hogy a miniszterelnök 300 milliárd forintnyi megtakarítás lehetőségét látja a költségvetésben. " Ez a két tétel már 600 milliárd forint, áfaemelés nélkül is meg lehetne lépni a terveket" - fogalmazott. Vannak más megoldások, az SZDSZ továbbra is az állítja, hogy jelentős a tartalék a költségvetés kiadási oldalán, adónöveléssel a jelenlegi problémát most nem lehet kezelni - tette hozzá az SZDSZ ügyvivője.

Bár már a 2009-es költségvetés tavalyi előkészítésekor lehetett látni, hogy a kabinet számításai nem jók, és nagyobb tartalékra lett volna szükség, az SZDSZ azért szavazta meg a büdzsét, mert még egy rossz költségvetés is jobb, mintha az országnak nem lenne elfogadott büdzséje - mondta Horn Gábor. Úgy fogalmazott: a rossz és a még rosszabb lépés között kellett mérlegelni.

A Fidesz előre hozott választásról szóló javaslatát azért utasította el az SZDSZ, mert úgy gondolja: "az országnak most jobbat tenne, ha végre lenne, ha nem is egy cselekvőképes, de a cselekvés néhány elemét felmutató és azt végigcsináló kormánya" - közölte Horn Gábor.

Az ügyvivő szerint az ország jelenlegi helyzetében elkerülhetetlen lenne, hogy a politikában legyen informális együttműködés, de ennek a jelei sincsenek meg, és ebben kölcsönösen hibás a két nagy párt. "Sem az Orbán-, sem a Gyurcsány-fóbia, sem az antifasizmus, sem az antikommunizmus nem megoldás a problémákra; a válságban valódi, konkrét megoldásokra lenne szükség, legalább arról kellene biztosítani egymást, hogy ezt ne rúgjuk fel, ha újabb kurzus következik" - fogalmazott Horn Gábor az SZDSZ csütörtöki javaslata kapcsán, miszerint megállapodást kellene kötniük a parlamenti erőknek.

Kérdésre válaszolva a liberális párt kampányfőnöke azt mondta: az SZDSZ-nek a júniusi Európa Parlamenti választásokon mindenképpen el kell érni az ötszázalékos támogatottságot, mert ellenkező esetben 2010-ben kiesik a politikából. Az SZDSZ el fogja érni ezt a küszöböt, "hiába temetik" most is a liberálisokat - tette hozzá. Nem azért akar lépni a kormány, mert a "miniszterelnök megvilágosodott, hogy mégiscsak szükség van a reformokra, bárcsak így lett volna egy évvel ez előtt", Magyarország azért van ilyen helyzetben, mert nem tudtuk megoldani a strukturális problémákat, és ebben az SZDSZ-nek is megvan a felelőssége - közölte Horn Gábor. Szerinte az SZDSZ "tettes társ" lett, most úgy tudja ezt a felelőséget "levakarni" magáról, hogy ha bebizonyítja: felelős, az értékeit következetesen vállaló ellenzéki párt, amelynek fontosabb az ország érdeke, mint az, hogy hány százalékos a támogatottsága.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kft. ingatlan (iroda) megvétele tulajdonos által

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bt. eladása osztatlan közös üzlettel – elővételi jog II.

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Magáncélú használat az üzemanyagszámlán – kóla

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink