hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megtakarítások adóztatása az EU-ban: módosított irányelv

  • MTI

Az Európai Bizottság a mai napon elfogadta a megtakarítások adóztatásáról szóló irányelv módosításáról szóló javaslatot, melynek célja, hogy megszűntesse azokat a hiányosságokat, melyek az irányelv - és így a kamatjövedelem adózásának – kikerülésére nyújtanak lehetőséget.



2005 óta a megtakarítási irányelv biztosítja, hogy kamatjövedelem juttatása esetén a kifizető jelenti a hazai adóhatóságnak magánszemély másik EU tagállamban szerzett kamatjövedelmének összegét, vagy adatszolgáltatás hiányában forrásadót von le a megszerzett kamatjövedelemből.

A bizottsági javaslat javítani igyekszik az irányelv hatékonyságán, hogy biztosítsa az adóztatást abban az esetben is, ha a kamatjövedelem egy adómentességet élvező társaságon keresztül érkezik a magánszemélyhez. Ezen túlmenően a javaslat az irányelv hatályának kiterjesztését célozza olyan befektetési formákból (bizonyos értékpapírokból és életbiztosításokból) származó kamatjövedelmekre, melyek feltételei a hagyományos bankbetétekhez hasonlóak.

Kovács László adó- és vámügyi biztos rámutatott: "A megtakarítási irányelv alkalmazásáról szóló első jelentés alapján elmondható, hogy az irányelv hatékonyan működik azokban az esetekben, melyekre a hatálya kiterjed, de könnyen megkerülhető. Az irányelv jelenlegi hatálya bővítésre szorul annak érdekében, hogy hatékonyan szolgálja elsődleges célunkat, az adócsalás megakadályozását, mely káros hatással van a tagállami költségvetésekre, és hátrányos azoknak az állampolgároknak, akik őszintén bevallják jövedelmüket. Ennek érdekében javasoljuk egyfelől az irányelv hatályának kiterjesztését a bankbetétektől eltérő, összetettebb megtakarítási formákra. Az érintett személyi kört illetően pedig azt javasoljuk, hogy az irányelv alkalmazható legyen a magánszemélyeknek nem közvetlenül, hanem valamilyen társaságon vagy alapítványon keresztül harmadik országokból jutatott kifizetésekre is".
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink