hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nyugdíjpénztárak működése stabil

  • MTI

A Stabilitás Pénztárszövetség állásfoglalása szerint a nyugdíjpénztárak működése a jelenlegi piaci körülmények között is stabil, a pénztárak sem működésükkel, sem befektetési tevékenységükkel kapcsolatban nem küzdenek likviditási problémákkal, a pénztártagokkal szembeni kötelezettségeiknek folyamatosan eleget tesznek.

A pénztárak professzionális befektetési tevékenysége, a jogszabályi háttér, valamint a Pénztárak Garanciaalapja - amely garanciát vállal a nyugdíjcélú kifizetésekre - teljes körű védelmet jelent a magánnyugdíjpénztárak tagjai számára - hangsúlyozza a szervezet, amelynek állásfoglalásához a Hazai Nyugdíjpénztárak Országos Szövetsége is csatlakozott.

A közlemény rámutat: a nyugdíjpénztári megtakarítások a pénz- és tőkepiacokon kerülnek befektetésre, a befektetési környezet kedvezőtlen változásai pedig tükröződnek a nyugdíjpénztárak által kezelt vagyon, illetve a nyugdíjpénztári befektetések hozamának rövid távú alakulásában, és a pénztártagok egyéni számláinak aktuális összegében.

A nyugdíjpénztári portfoliók teljesítményét - tekintettel a hosszú, akár több évtizedes időtávra - csak hasonlóan hosszú (minimum 5 éves) időszakokra érdemes értelmezni - hívja fel a figyelmet a pénztárszövetség, hozzátéve: a nyugdíjpénztárak az elmúlt évtized több "válságidőszaka" mellett is biztosítani tudták a hosszú távú eredményességet, amelyet a reálhozamok is visszaigazolnak.

A jelenlegi negatív tendenciák a pénztárszövetség szerint komoly döntések elé állíthatják a pénztártagokat. Az önkéntes nyugdíjpénztári tagok egyre nagyobb számban jutnak el a kifizetési időszakhoz, elérve a 10 év várakozási időt, vagy a nyugdíjkorhatárt. Ha ők megtakarításukat jelenleg kívánják felhasználni, a jelenlegi veszteséget is viselniük kell, ezért célszerűbb megtakarításaikat továbbra is a pénztárukban hagyni, és kivárni, amíg befektetéseik piaci értéke nő.

A magánnyugdíjpénztári tagoknak, ha pénztárváltásról gondolkodnak, célszerű figyelembe venniük, hogy a jelenlegi válság a pénztári rendszer egészét érinti, és nincs garancia arra nézve, hogy a másik pénztár a pénztárváltást követően rövid időn belül jobb eredményt ér el - figyelmeztet a Stabilitás Pénztárszövetség.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Gyógyszerforgalmazási adókedvezmény bevallása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Közalkalmazott nyugdíj

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink