hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

"Vakmerőség lenne egy adócsökkentéssel előremenekülni"

  • adozona.hu

A pénzügyi válság okozta zavar közepette a kormány úgy döntött, hogy a visszavont, adótörvényt módosító javaslatok helyett nem nyújt be újabbat. Van aki csalódott, van aki hibás lépésnek gondolja, a megkérdezett szakértők azonban másként látják.

"Vakmerőség lenne egy adócsökkentéssel előremenekülni, hiszen még azt sem lehet tudni, hogy milyen mértékben esik vissza a fogyasztás, milyen mozgásterük lesz a cégeknek" – reagált Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst&Young adószakértője az adótörvények visszavonására. Az APEH egykori elnökhelyettese szerint ez nem adópolitikai kérdés, a kormányzati döntéseket makrogazdasági szempontok határozzák meg. „Az óvatosságot megértem, azt azonban már kevésbé, hogy az adómértéket nem érintő lépésektől, az egyszerűsítést és fehérítést célzó módosításoktól miért félnek”- magyarázta Vámosi-Nagy Szabolcs, hozzátéve: a sávhatárok változatlansága miatt nő majd az szja-terhelés. Véleménye szerint a cégautóadót érintő változások is szükségesek és megvalósíthatóak lennének – a kiszámíthatatlan körülmények ellenére. „A gazdasági szereplők csalódottak a visszavonás kapcsán, de a jelenlegi körülmények között a meglévő munkahelyek megtartása az elsődleges”- mondja az adószakértő az Adózónának. „A verseny most másodlagos”- tette hozzá.

"Amellett, hogy a forint árfolyamának változása ne hordozzon nagy kockázatot magában, s ne legyen magas az államháztartás hiánya, a pénzpiacok pedig kiszámíthatóan működjenek, nyilván a racionális teherelosztás is elemi érdeke a gazdaság szereplőinek, de adott körülmények között vélhetően belátják, hogy egy pénzügyi válság esetén más a fontossági sorrend" - kommentálta a visszavonásról szóló döntést Oszkó Péter, a Deloitte elnök-vezérigazgatója lapunknak. A szakértő a lépést "érthetőnek és elfogdhatónak" tartja. Azt is hozzátette: ahhoz, hogy korszerű, jól működő adórendszerré alakíthassunk a jelenlegit, első lépésként kiegyensúlyozottabb költségvetésre lenne szükség. "Az adókkal kapcsolatos döntések mindenképpen érintik a költségvetést, a forint árfolyamát, s egy ilyen világgazdasági helyzetben, egy eleve bizonytalan kimenetelű program eredményeként létrejövő kényes egyensúlyi helyzet nagyon sok kockázatot rejtene magában"- hangsúlyozta Oszkó Péter. 

Mit gondol az ÁSZ-elnök?
Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke az elmúlt évekre elvégzett számítások alapján a belföldi jövedelmek elosztásának újragondolására hívta fel a figyelmet. A magyarországi vállalatok ugyanis egyre kisebb mértékben részesülnek a belföldön rendelkezésre álló jövedelemből. Míg az államháztartás részesedése, a kormányzati kommunikációval szemben 2005 és 2007 között 17,2 százalékról 20 százalékra emelkedett, addig a gazdálkodóké 18,6 százalékról 13,9 százalékra csökkent. A számvevőszék elnöke arra figyelmeztetett, hogy ha ebben nem történik változás és az értékteremtő szektor nem részesül nagyobb mértékben a belföldön rendelkezésre álló jövedelmekből, akkor a válság nagyon elhúzódhat Magyarországon. A kiadáscsökkentés végrehajtását többek között emiatt is elkerülhetetlennek tartja.
A cikk folytatását olvassa el a hvg.hu-n!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Német állampolgár

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Öregségi nyugdíj

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Nyíltvégű lizing

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink