hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Termékdíj: moratórium után már 99-szer bírságoltak

  • MTI

A Vám- és Pénzügyőrség (VP) július 1-je óta 293 hatósági ellenőrzést kezdett a környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatban; az ellenőrzések közül eddig 144 fejeződött be, s 99 esetben kellett szankciót kiszabni, vagyis tízből hét kötelezett nem tett eleget bejelentési és bevallási kötelezettségének, ha mégis, akkor sem megfelelően.



Tánczos Zoltán vámigazgató-helyettes hétfőn egy hulladékfeldolgozónál tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy főleg a kereskedelmi csomagolóanyagokkal kapcsolatban jelentkeztek problémák, többek között a pékeknél, henteseknél és zöldségeseknél.

Az év eleje óta teljes körűen a vámhatóság látja el a környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos adóhatósági feladatokat, vagyis már nem csak az importált, hanem a Magyarországon előállított, illetve az európai közösség más tagállamaiból behozott termékdíj-köteles termékekre vonatkozóan is. A VP az első félévben a tájékoztatásra helyezte a hangsúlyt és moratóriumot hirdetett, miszerint júliusig nem ellenőriz és nem szankcionál.

A vámigazgató-helyettes emlékeztetett arra: július 1-jén lejárt a moratórium, a VP most már nem csak figyelmezteti, hanem bünteti is azokat, akik bejelentési és bevallási kötelezettségüknek nem tesznek eleget. A vámhatóság eddig alacsony összegű, 5-10-20 ezer forintos bírságokat szabott ki, elsősorban a figyelmet szerette volna felhívni a termékdíj-fizetési kötelezettségre.

A kiszabható szankciók ennél jóval magasabbak: a mulasztási bírság az adózás rendjéről szóló törvény szerint a gazdálkodóknál elérheti az 1 millió, magánszemélyeknél a 400 ezer forintot, a termékdíj bírság pedig a 200 ezer, illetve a 100 ezer forintot. Ha valakinél termékdíj miatt adóhiányt állapítanak meg, a bírság az adóhiány kétszerese, jogosulatlan adóvisszaigénylés esetén pedig a háromszorosa lehet.

Környezetvédelmi termékdíj fizetési kötelezettség az egyéb kőolajtermék, a gumiabroncs, a hűtőberendezés, a hűtőközeg, a csomagolás, az akkumulátor, a reklámhordozó papír valamint az elektromos és elektronikai berendezések belföldi forgalomba hozatala vagy saját célú felhasználása után keletkezik. Többféle mód is van arra, hogy az adózó a termékdíj fizetése alól mentesüljön: ha a gyártó átvállalja a fizetési kötelezettséget, ha az adózó hasznosítás-koordináló szervezethez csatlakozik, továbbá egyedi mentesség is kérhető.

A VP az idén összesen 800-1 000 termékdíj-ellenőrzést tervez. Az idei bevételi előirányzat a termékdíjból 20,8 milliárd forint, amit az október 20-i bevallások alapján már teljesítettek. A várható éves bevétel 24,5-25 milliárd forint, 20 százalékkal nagyobb az előirányzottnál - mondta a vámigazgató-helyettes. A tavalyi bevétel 20-21 milliárd forint volt, ebből 2,3 milliárdot a VP szedett be az importtermékek után, a többit az adóhatóság.

A vámhatóság létszámát tavaly 50 fővel növelték a termékdíjjal kapcsolatos feladatok bővülése miatt, ez azonban még a bevallások feldolgozására sem elég, a hatósági ellenőrzések elvégzéséhez saját erőforrásokat csoportosítottak át – mondta Tánczos Zoltán.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Gépjárműoktatók eszközbeszerzése

Nagy Norbert

adószakértő

23HIPAK_A-NY-01. 9. pontja II. rész

Szipszer Tamás

adószakértő

Egyéni vállalkozás kettős könyvvitelben

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink