hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adójavaslatok: 3 milliós határ, 3 százalékos felajánlás, levonható hipa

  • MTI

Az SZDSZ által javasolt adó- és járulékintézkedések - a kormány által beterjesztettekkel együtt - több mint 400 milliárd forinttal javítanák az adófizetők és a vállalkozók versenyképességét - mondta Kóka János frakcióvezető a párt parlamenti képviselőcsoportjának és ügyvivő testületének közös csütörtöki budapesti ülése után.

 

A politikus leszögezte, hogy javaslataik kapcsolódnak a takarékos állami gazdálkodásról szóló törvényjavaslathoz, ami több mint 300 milliárd forintos költségvetési visszafogást tervez. Hozzátette: az úgynevezett költségvetési plafontörvény talán a legfontosabb biztonsági eszköz a nemzetközi pénzpiaci krízis elleni védekezésben. Miután az MSZP a házbizottság csütörtöki ülésén nem szavazta meg a javaslat házszabálytól eltéréssel tárgyalását, hétfőn újra kezdeményezik a házszabálytól eltéréssel, sürgősséggel való tárgyalást - mondta Kóka János.

Az SZDSZ terveit ismertetve közölte, hogy a 18 százalékos személyi jövedelemadó sávhatárát 1,7 millió forintról 3 millióra emelnék. Javasolják, hogy a helyi iparűzési adó összege továbbra is levonható legyen a társasági adóalapból. Hozzátette: az SZDSZ azt szeretné, ha a kormány által javasolt járulékcsökkentés nem csak a minimálbér kétszeresére, hanem a teljes jövedelemre vonatkozna. Elmondta, hogy a szabad demokraták összevonnák a kisadókat, megszüntetnék a 4 százalékos szolidaritási adót, a személyi jövedelemadó kétszer 1 százaléka helyett ezentúl 3 százalékát lehetne felajánlani az egyházaknak és a civil szervezeteknek.

Kóka János közölte, hogy az ügyvivő testület és a frakció ülésén megtárgyalták azt a helyzetet, amely a nemzetközi pénzpiaci krízisen keresztül egyfajta reálgazdasági válságba torkolló gazdasági környezetet alakított ki. Arról beszéltek, ebben a környezetben hogyan tudnak úgy politizálni, hogy az a versenyképességet javítsa, és nagyobb biztonságot teremtsen mindenki számára.

Kiemelte, hogy az állampapírpiaci hozamok emelkednek, és ez ahhoz vezethet, hogy az államadósság finanszírozása is drágul. Elmondta: a magyar költségvetési javaslat 3 százalék körüli növekedéssel számol, míg a nemzetközi elemzők 1 százalék körülivel. A liberálisok véleménye szerint a különbség elég ahhoz, hogy alapjaiban kelljen újraszámolni a büdzsé és az adótörvények fő számait.

Kitért rá, hogy a finanszírozási krízis az exportpiacra és a fizetési mérlegre is negatív hatással lehet. Mint mondta, az elemzők szerint a válság a pazarló államokat sújtja leginkább, és ez azt mutatja, hogy a korábbinál is nagyobb szükség van a költségvetési plafonra. Leszögezte, hogy a plafontörvényt az SZDSZ frakciója és ügyvivő testülete egyhangúlag támogatja, az ezzel kapcsolatos időhúzó próbálkozások komoly gazdasági károkat okoznak. Kiemelte azt is, hogy a költségvetési plafontörvény végszavazására az adótörvények vitája előtt kell hogy sor kerüljön, mert csak így tudják érdemben befolyásolni ezt, illetve a büdzsének a sarokszámait.

Kóka János megjegyezte: stabil parlamenti többségen alapuló költségvetésre volna szükség, nem pedig olyanra, amelyet a kormány mindenféle alkuk árán, egy-két szavazattal billent át az elfogadhatóság határán.

A sajtótájékoztatón szintén részt vevő Fodor Gábor pártelnök is arról beszélt, hogy a világgazdasági válság eléri Magyarországot is, ezért a politikai erőknek mindent meg kell tenniük azért, hogy megvédjék ennek következményeitől az itt élőket. A szabad demokraták elvárják, hogy a kormány már az idén csökkentse a költségvetés kiadásait és az idei hiánycélt a 3 százalékhoz közelítse.

A költségvetési plafon kapcsán elengedhetetlennek nevezte, hogy a büdzsé kiadásai ne nőjenek egy meghatározott mértéken túl. Hozzátette, hogy a bevételi többletek egy részét hiánycsökkentésre, a többit pedig a gazdasági versenyképesség növelésére kell fordítani. Ez utóbbinál elsősorban adócsökkentésre gondolnak, de elképzeléseiket hozzá fogják igazítani a kialakult helyzethez.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Borravaló a pénztárban

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bérelt ingatlanon végzett felújítás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bérelt ingatlanon végzett beruházás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink