hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

TEÁOR: mit kell és lehet tudni eddig?

  • dr. Marosi Andrea

A cégbejegyzésre kötelezett társaságok (jogi személyek, jogi személyiség nélküli társaságok) a létesítő okiratukban feltüntetett, 2008. január 1. napján a cégjegyzékbe már bejegyzett azon TEÁOR kódokat, amelyek a KSH közlemény alapján automatikusan – az adózók megkérdezése nélkül – átfordíthatóak voltak, azokat Cégbíróság hivatalból módosította - tudatja hírlevelében a Saldo.



A létesítő okiratban feltüntetett, de automatikusan át nem sorolható tevékenységi kör megfelelő módosítását az érintett cégnek kell kérnie a Cégbíróságon a cégjegyzékbe vezetett egyéb adatai első változásakor, de legkésőbb 2008. december 31-ig.

A társaságok adminisztrációs terheinek csökkentése érdekében a statisztikai kódok bejelentésére vonatkozó szabályozás egyszerűsítésére törvénymódosítási javaslat készült.

A törvényjavaslatban megfogalmazottak szerint a társaság a létesítő okiratban feltüntetett és fel nem tüntetett 2007. december 31. napjáig az APEH-hoz bejelentett tevékenységi körök vonatkozásában, amelyek a KSH közlemény alapján automatikusan nem fordíthatóak át, és amelyeket a TEÁOR’08 tevékenységi szakágazati besorolásnak megfelelően még nem módosították, a tevékenységi kör megfelelő módosítását a cégnek a 2009.évben teljesítendő adóbevallással egyidejűleg kell az állami adóhatóság által biztosított elektronikus nyomtatványon az adóhatóságnak bejelenteni.

Mindezen bejelentéseket a társaságok költség és illetékmentesen tudják majd teljesíteni. Az egyszerűsítés következtében a társaságoknak a TEÁOR módosítási kötelezettségüket nem a Cégbíróság felé, hanem az APEH felé kell teljesíteniük.

A törvényjavaslat szerint az állami adóhatóság erről az általa üzemeltetett informatikai rendszeren keresztül adatot szolgáltat a KSH részére.

A fenti új szabály a cégeken kívüli az egyéni vállalkozókat is érinti. A KSH közlemény alapján az automatikusan át nem fordítható és a TEÁOR’08 tevékenységi szakágazati besorolásnak megfelelően még nem módosított, a körzetközponti jegyző nyilvántartásába 2007. december 31-ig bejegyzett tevékenységi kör változását az egyéni vállalkozó a 2009. évben teljesítendő adóbevallásával az APEH felé elektronikus formában kell bejelentenie.

A jogalkotó szándéka szerint a TEÁOR kódra vonatkozó új szabályozás legkésőbb 2008. novemberében fog hatályba lépni.

Saldo
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tartósan beteg munkavállaló végkielégítése

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Német állampolgár

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Öregségi nyugdíj

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink