hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Engedmények, szankciók: adó- és járulékjavaslatok

  • HVG

Közterheik további könnyítését várják a kormánytól a munkavállalói és a munkaadói érdekképviseletek. Számítani lehet az ellenzéki pártok módosító indítványaira is, jóllehet az adócsomag egészét elutasítják.



A parlamentnek benyújtott javaslatban megmaradtak a számlaadással kapcsolatos szigorítások és szankciók, ezzel szemben a vállalkozások közti készpénzforgalmat nem a kormány által tervezett 100 ezer, hanem csak a 250 ezer forint feletti kifizetéseknél tiltanák az új rendelkezések. Csökkenteni kellene emellett a vállalkozások által a házipénztárban tartható készpénzállományt, ennek átlagos havi összege nem haladhatná meg az előző évi bevétel 1,2 százalékát, de 500 ezer forintnál semmiképpen sem lehetne több. A keretek túllépőit a többlet után 20 százalékos adó terhelné.

A miniszterelnök által korábban megszellőztetett háztartási szolgáltatási díjakkal kapcsolatos kedvezmény kicsit átalakított formában került be a csomagba. E szerint a háztartással kapcsolatos szolgáltatások (például lakásfelújítás, ápolás) díjának 30 százalékával csökkenteni lehetne a személyi jövedelemadót. Ezt a kedvezményt is (ugyanúgy, mint a többit) teljes egészében csak évi 3,4 millió forint jövedelemig lehetne érvényesíteni, e fölött 3,9 millió forintig csak részlegesen, 3,9 millió forint jövedelem felett pedig egyáltalán nem. Emellett az új kedvezményt is csak a már most is meglévő, különböző adókedvezmények együttesen 100 ezer forintos keretén belül lehetne elszámolni. Ha például valaki őstermelői tevékenysége révén teljes egészében kimeríti a keretet, a háztartási szolgáltatások díja után már nem érvényesíthet semmit.

A szocialistákon kívül egyetlen parlamenti párt sincs kibékülve a PM számításai szerint mostanra 205 milliárd forintra apadt adómérséklési csomaggal, hiszen ezt az összeget még mérséklik is a megemelt terhek. Ez azonban aligha akadályozza meg az ellenzéket abban, hogy módosító indítványokat nyújtsanak be a javaslathoz. A többek között az Amerikai Kereskedelmi Kamara által szervezett politikai és vállalati vezetői fórumon az SZDSZ és a Fidesz képviselője is jelezte, hogy a túladóztatás csökkentését a költségvetési törvény kiadási plafonjának előírásával szeretnék elérni. Valószínűleg az MDF sem marad adós régi vesszőparipája, az örökösödési illeték egy részének eltörlését szorgalmazó indítványával. Már csak azért sem, mert erről pár hónapja megegyezésközelbe jutottak a szocialistákkal, akiknek pedig ezúttal létkérdés a parlamenti ámenhez hiányzó voksok megszerzése. 

A teljes cikket olvassa el a HVG-ben!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Meghiúsulási kötbér áfatartalma

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Kapcsoltság

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink