hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szakképzési hozzájárulás: ingyen nyelvtanulás alkalmazottaknak?

  • lapszemle

A megfelelő nyelvi képzésre már akkor is van lehetőség, ha a költségkeretek ezt nem tennék lehetővé.A munkavállalók, munkatársak nyelvi képzése külön költségek nélkül, akár ingyen is megoldható a szakképzési hozzájárulás terhére. A szakképzési hozzájárulás olyan adójellegű teher, amelyet nem feltétlenül kell teljes egészében befizetni az államkincstárba, hanem felhasználható a dolgozók képzésére is. A hozzájárulást mindenképpen fizetni kell, érdemes tehát inkább felhasználni ezt az összeget nyelvoktatásra. Ezzel nemcsak a munkavállalók elégedettsége, lojalitása nőhet, de a cég értéke is, ráadásul költségek nélkül.

A szakképzési járulék a cég éves bruttó munkabér kiáramlásának 1,5 százaléka. Az összeg 30 százaléka befizetendő adó, de maximum 33 százaléka felhasználható a saját dolgozók nyelvi képzésére. Mikro és kisvállalkozások esetében az elszámolható keret még magasabb: az összeg 60 százaléka. A cég akkor használhatja nyelvoktatásra ezt a lehetőséget, ha elvárja dolgozóitól, hogy beszéljenek idegen nyelven vagy nyelveken. Ezt az igényét egy-egy dolgozójának munkaköréhez is kötheti, de egy belső rendelkezéssel minden dolgozójára kiterjesztheti, olvasható a HR portálon. 

A szakképzési hozzájárulás terhére elszámolható képzésekkel kapcsolatos szabályok

Mikro-és kisvállalkozások a fizetendő járulék maximum 60 százalékát, egyéb hozzájárulásra kötelezettek a fizetendő járulék legfeljebb 33 százalékát fordíthatják saját munkavállalóik képzésére. A 13/2006. (XII. 27.) SZMM rendelet értelmében az elszámolható költségek mértéke képzésben résztvevőnként és óránként nem haladhatja meg a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) 12 százalékát, vagyis 2008-ban ez az összeg bruttó 8.280 forint/óra. A képzés minimális időtartama 20 óra. A hozzájárulás csak a FAT által akkreditált intézmények képzésein vehető igénybe.

A cégeknek a 2008. évben megkezdett nyelvi képzésekről 2009. február 15-ig kell a 13/2006 rendelet 1. és 2. számú melléklete alapján az elszámolásra vonatkozó adatszolgáltatást benyújtani a székhelyük szerint illetékes regionális munkaügyi központ részére. Az idei évből még több, mint három hónap van hátra, így az ez évi járulék elszámoláshoz sincs még késő.



Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Számla befogadása német magánszemélytől

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Áfa-visszaigénylés alanyi/tárgyi mentes kft.-ként

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Fordított áfás számlák, áfabevallás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink