hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szociális juttatásokkal kampányolnak Ausztriában

  • MTI

Szociális juttatások formájában több milliárd euróval "ajándékozták" meg csütörtök hajnalban a szavazók kegyeit kereső osztrák pártok az alpesi ország állampolgárait négy nappal a hét végére kitűzött parlamenti választás előtt.



A nemzeti tanács utolsó plenáris ülésén több mint két tucat, különböző támogatásokról és kedvezményekről szóló törvényjavaslatról vitáztak és döntöttek a képviselők, köztük a szociáldemokrata párt (SPÖ) ötpontos, főleg az árak emelkedését ellensúlyozni hivatott intézkedéscsomagjáról. Maratoni, csaknem tizenkilenc órát át tartó tanácskozásával a parlament jelenlegi összetételében hajnali negyed ötkor befejezte tevékenységét.

Az ülés nem volt mentes korteshadjáratra jellemző hangoskodásoktól, a képviselők időnként szabályszerű kampánycsatákat vívtak az ódon falak között. Különösen az SPÖ-vel másfél éven át nagykoalícióban kormányzó néppárt (ÖVP) vezetői szapulták a többieket, a fejükre olvasva, hogy "választási cukorkás zacskóikkal" előre elherdálják a jövőbeli nyugdíjemelésekre, a költségvetés egyensúlyba hozatalára és az adóreformra szánt pénzeket.

A szociáldemokraták indítványában szerepelt egyebek között az egyetemi tandíjak eltörlése. Kezdeményezték, hogy csökkentsék a meredeken dráguló élelmiszerek áfáját a mostani tízről öt százalékra, vezessék be a 18. életévüket még be nem töltött gyerekek után járó 13. havi családi pótlékot, hosszabbítsák meg a főképpen kétkezi munkát végzők, 45 - nőknél 40 - éven át járulékot fizetők korai nyugdíjba menésének kedvezményes lehetőségét és emeljék az ápolási támogatásokat.

Az ÖVP kiváltképpen azt vette zokon, hogy az SPÖ előre közölte, a kormánymegállapodást felrúgva akár az ellenzéki pártokkal is összefognak, ha a választási programjuk gerincét alkotó javaslataik parlamenti jóváhagyásához az szükséges. Végül is az egyes javaslatok mögé tarka összetételű alkalmi szivárványkoalíciók sorakoztak föl. Az ellenzéki pártok nem adták ingyen voksaikat, a színfalak mögött kemény, adok-kapok jellegű egyeztetéseken zajlottak.

A csütörtök hajnalig elhúzódó ülésen végül is az SPÖ öt pontja közül négyet megszavaztak, elvérzett viszont a forgalmi adó kulcsának mérséklésére beterjesztett indítvány, mert a jobboldali Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) visszatáncolt korábbi ígéretétől, kiváltva a szociáldemokraták felháborodását. A BZÖ vezetője az Európai Unió rendszabályaira hivatkozott. Kovács László, az unió vám- és adóügyi biztosa ugyanis figyelmeztette az osztrákokat, hogy az EU-rendelkezések értelmében egy ország legföljebb csak két termékcsoportban alkalmazhat 15 százalékosnál kedvezőbb forgalmi adókulcsot, márpedig Ausztria már korábban kimerítette "kvótáját".

A képviselők mindazonáltal úgy döntöttek, hogy a gyógyszerek áfáját tíz százalékról ötre csökkentik. Megszavazták azt is, hogy a nyugdíjakat a tervezettnél többel, 3,4 százalékkal emelik, és a nyugdíjasok egyszeri 50-150 euró közötti pótlékot is kapnak.

Élesen kikelt a pártok választási költekezése ellen az osztrák szövetségi számvevőszék elnöke. Szerinte a felelőtlen kiadásokkal nem csak a mostani 0,5 százalékos költségvetési hiányt fogják ismét felduzzasztani, az államadósság szintje is könnyen a hazai össztermék 60 százaléka fölé emelkedhet.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Lakóingatlan, áfalevonás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Termékcsomag áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink