hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Gyurcsány a Robin Hood adóról: a jövőbe fektetünk be

  • MTI

Érdemes minden lakónak részt vennie a távfűtéses lakások komplex energiatakarékossági programjában, mert ezzel a jövőbe fektet be - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerdán Budapesten, amikor a társasházi közös képviselőknek ismertette a távhőszolgáltatás versenyképesebbé tételét célzó programot.



A kormányfő hozzátette: a távfűtés költségeinek támogatása egy, a legrászorultabbak közé tartozó, 50 négyzetméteres panellakásban lakó család esetében azt jelenti, hogy havi 30 ezer forint helyett 18 ezer forint lesz a havi fűtésszámla, vagyis az energiaárak emelkedése ellenére csökken a fűtésköltség. Hozzáfűzte: a támogatás pénzügyi forrását, mintegy 30 milliárd forintot, a Robin Hood adó formájában két éven keresztül az energetikai cégektől szedik be. A támogatások egy része alanyi jogon jár a mintegy 650 ezer távfűtéses lakásban élőknek. Mintegy 300-320 ezer azoknak a lakásoknak a száma, ahol rászorultsági alapon többlettámogatást is kapnak a családok.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, hogy a kormány folytatja a már megkezdet és nagyon sikeres panel plusz programot, de most egy újabb, két évre szóló programot is indít a távfűtéses lakásoknál az egyedi mérés és a fűtés-szabályozás lehetőségének megteremtésére. Ez lakásonként kevesebb mint 200 ezer forintba kerül - tette hozzá. A döntés szerint a központi költségvetés az eddigi 33 százalék helyett a felét állja ezeknek a beruházásoknak, a másik felét pedig a helyi önkormányzatok döntésétől függően vagy az önkormányzatok, vagy az önkormányzatok és a lakók közösen fizetik.

A panellakásokból az elmúlt hat évben mintegy 200 ezret már felújítottak: elvégezték a hőszigetelést és a nyílászárók cseréjét, a távfűtés mérését és szabályozhatóságát is. A távfűtéses lakásokat érintő új döntés az is - hangsúlyozta a kormányfő -, hogy az eddig 400 ezer forintról 500 ezer forintra emelkedik a költségvetési támogatás összege az ilyen beruházásokhoz. Ezeket eddig egyharmad részben a költségvetés, egyharmad részben az önkormányzatok, egyharmad részben pedig a lakók fizették. Most feloldják azt a tilalmat is, hogy a lakóközösségek leváljanak a távfűtési rendszerről, igaz, ez majd más problémákat vett fel - fűzte hozzá a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc a támogatások pénzügyi forrását boncolgatva elmondta: a kormányra nagy nyomás nehezedik azért, hogy csökkentsék a hiányt, az adókat és ugyanakkor növeljék a szociális támogatást. Ha csak a támogatásról kellene szavazni a parlamentben, akkor mindenki igennel voksolna, de ha csak a forrásról akkor "egyik-másik ellenzéki párt nem jönne velünk" - mondta a kormányfő. Hozzátette: "ezért tettük egy törvényjavaslatba a távfűtés versenyképesebbé tételét, a támogatást és annak forrását, a Robin Hood adót".
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Nagy összegű kölcsön

Szipszer Tamás

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink