hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

TEÁOR-szűkítés: a kisebb cégek kapnak kedvezményt?

  • MTI

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter azon csütörtöki bejelentéséről, hogy a kormány szűkíteni fogja a TEÁOR számok alkalmazási körét. Az adószakértő úgy vélekedik: nem lehet tudni, a szűkítés mire vonatkozik, de feltehetően a kisebb cégek kapnak adminisztrációs engedményt.



A tevékenységi körök osztályozása elsősorban statisztikai célokat szolgál, így alkalmazása egy modern gazdaságban elengedhetetlen - mondta Vadász Iván, a Magyar Adótanácsadók Országos Egyesületének alelnöke. A miniszteri nyilatkozatból azonban nem lehet tudni, hogy a szűkítés mire irányul majd a jogszabályban - tette hozzá.

Elmondta: jelenleg ugyanis a cégjegyzék - illetve a vállalkozói igazolvány - tartalmazza a TEÁOR számokat, továbbá nyilvántartja azokat az adóhatóság is. Miután az Európai Unióban az a tendencia, hogy a kisvállalkozások ne legyenek folyamatos adatközlésre "kárhoztatva", elképzelhető, hogy rájuk vonatkozik a miniszteri bejelentés.

A másik megoldás az lehet, hogy a vállalkozásoknak csak az adóhatóságnál kell részletezniük a tevékenységüket. Amíg a bejelentésből nem lesz jogszabály-tervezet, addig ennél többet az adótanácsadó nem tud mondani - mondta Vadász Iván.

Az Európai Parlament és a Tanács egyik 2006. évi rendelete következtében 2008. január 1-jétől jelentősen megváltozott a TEÁOR és a szakmakód struktúra, a tevékenységi besorolások módosítását az adminisztratív nyilvántartásokban 2008. július 1-jéig át kellett vezetni. Az APEH közel 270 ezer társas vállalkozást, illetve több mint 135 ezer egyéni vállalkozót és egyéni vállalkozó igazolványhoz nem kötött adóköteles vállalkozást értesített a változás-bejelentési kötelezettségről. Akiknél ugyanis automatikusan nem lehetett átkódolni a tevékenységeket, azoknak maguknak kellett az új kódokat kikeresniük, majd a cégbíróságon átvezettetni a cégjegyzékben.

Az eredeti határidő ez év július 1. volt, de az igazságügyi és rendészeti miniszter ezt a határidőt kitolta ez év utolsó napjáig. Akik időben kezdeményezték a cégjegyzéki módosítást, azoknak az ügyvédi munkadíjra fordított 10-50 ezer forintjuk elveszett, nekik köszönte meg a jogkövetést a miniszter.

Az átvezetés illetékmentes, így csak az ügyvédi közreműködés kerül pénzbe, annak az összege viszont alku tárgya, ezért adtak meg más-más összeget az MTI által megkérdezett ügyvédek.

A társasági szerződések ez év július 1-i módosításának azonban más oka is volt. Eddig kellett megfeleltetni azokat az új gazdasági társasági törvénynek.

Az MTI által megkérdezett ügyvédek elmondták: az ügyfelek két módosítást szoktak még kérni a társasági szerződésben. Az egyik az, hogy a betéti társaságnál munkaviszonyban is el lehessen látni a képviseletet. Ha ez szerepel az okmányban, akkor kedvezőbb a képviselő adózása.

A másik gyakori módosítás az, amikor lehetővé teszik a kft. ügyvezetőjének a határozatlan idejű megbízását. A betéti társaságnál (bt-nél) egy kül- és egy beltag esetén ez eddig is így volt, de ahol a tagok száma több, ott szintén határozatlanná kell tenni a képviselő megbízatását a társasági szerződésben a bt-nél is ahhoz, hogy ne kelljen a határozott idő lejártával újraválasztani és ezt a tényt átvezetni a cégjegyzéken.

Miután egy változásbejegyzési kérelem általában többféle változást is tartalmaz(ott), szinte lehetetlen megmondani, hogy eddig hány vállalkozás kérte a TEÁOR számok módosítását.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Lakóingatlan, áfalevonás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Termékcsomag áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink