hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megegyezés: az SZDSZ nem kommentál, de van véleménye

  • MTI

Az SZDSZ ügyvivője, Gulyás József szerdán nem kívánt érdemben reagálni Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek a Népszabadságban publikált adócsökkentési programra tett javaslatáról. A politikus a Magyar Televízió Nap-kelte című adásában, és ezt követően az MTI-nek azt mondta a dokumentumról, hogy a személyes várakozásai összességében mások voltak.



A kormányfő a Népszabadság szerdai számában fizetett mellékletként megjelent, Megegyezés című írásban fokozatos, összesen 1.000-1.200 milliárd forintos adócsökkentési programra tett javaslatot. Ez alapján már jövőre megemelnék a személyi jövedelemadó alsó sávhatárát, csökkenne a munkáltatói járulék, eltörölnék a vállalati különadót, viszont 16-ról 18 százalékra emelkedne a társasági adó.

Az adócsökkentési program 300 milliárd forintos első ütemében a kormányfő ajánlata szerint már 2009-ben, egy lépésben eltörölnék a 4 százalékos vállalati különadót, a társasági adót pedig 18 százalékban határoznák meg, a jelenlegi 16 százalék helyett. A személyi jövedelemadót úgy csökkentenék, hogy a jelenlegi 1,7 millió forint helyett 2 millió forint éves jövedelemig kellene 18 százalékos adót fizetni, a 36 százalékos kulcs csak az a fölötti részre lenne érvényes.

Gulyás József, az SZDSZ ügyvivője a Nap-kelte szerdai adásában úgy fogalmazott a dokumentumról, hogy annak az adókérdésről szóló részében vannak olyan irányok, amelyek találkoznak a gazdaság szereplői által szorgalmazott iránnyal. A liberális politikus kiemelte: számára úgy tűnik, mintha az utolsó napokig kérdéses lett volna, mi kerül bele az iratba. A műsorvezető kérdésére Gulyás József megjegyezte: az alapján, ami kiszivárgott az MSZP szakmai munkacsoportjainak, frakcióülésének egyeztetéséről, az derül ki, hogy a konkrét irányok egészen az utolsó pillanatig nyitottak voltak és a dokumentumot először kedden délután tárgyalta az MSZP-frakció.

Az ügyvivő kitért arra, hogy a dokumentum döntően az adókérdést járja körül, de "ehhez képest az ambíció egy kicsit nagyobb volt". Megjegyezte: egyelőre nem tudni, hogy a dokumentum javaslatait hogyan önti jogszabályi formába a kormány.

Az SZDSZ a hétvégén kétnapos ügyvivői testületi ülést tart, és Gulyás József szerint a jövő hét elejére már ismert lesz a szabad demokraták véleménye Gyurcsány Ferenc programjavaslatáról. Addig nem szeretne érdemben nyilatkozni a dokumentumról, amíg az SZDSZ szakmai fórumai és ügyvivői testülete nem értékelte azt – tette hozzá Gulyás, aki azt is elmondta: személyes várakozásai mások voltak. Véleménye szerint a dokumentum nem kellően konkrét a ciklus hátralévő idejére vonatkozóan a kormányzati cselekvés tartalmi kérdéseit és menetrendjét illetően. Figyelemre méltónak tartja ugyanakkor, hogy az írás nem kíván szólni a szerkezeti reformokról, mintha a kormányfő "megúszhatónak" tekintené az állami kiadások visszafogásával, a nyugdíj-, az egészségügyi, vagy akár az önkormányzati reformmal kapcsolatos kérdéseket.

Gyurcsány Ferenc írásának központi témájáról, az adócsökkentésről a liberális ügyvivő azt mondta, annak fedezeti oldala első ránézésre érdekesnek tűnik, hiszen a gazdaság kifehérítését évek óta fontos kérdésként kezelte a kormány.

Ha viszont egy több évre széthúzott, 1 000-1 200 milliárd forintos adócsökkentési program fedezeti oldala ilyen módon könnyedén megoldható lenne, akkor kérdés, hogy ez miért nem jutott korábban a pénzügyminiszter vagy a gazdasági elemzők, szakértők eszébe. Valószínűleg azért, mert a válasz nem ilyen egyszerű - fogalmazott az SZDSZ ügyvivője.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Borravaló a pénztárban

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bérelt ingatlanon végzett felújítás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bérelt ingatlanon végzett beruházás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink