hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Milliók és milliárdok: vádemelés biztosítási csalás ügyében

  • MTI

Vádemelést javasolnak a rendőrök az ellen a férfi ellen, aki egy biztosító ügynökeként 74 embertől eseti díjfizetés címén összesen kétmilliárd forintot vett át, ám azt nem fizette be a társaságnak - mondta el Soltész Péter, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Gazdaságvédelmi Főosztályának munkatársa.



Az őrnagy ismertetése szerint a 36 éves, tavaly április óta előzetes letartóztatásban levő győri férfi ügyében az iratokat megküldték a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészségnek.

Az MTI januárban számolt be arról, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozást folytat egy biztosítási ügynök ellen. A férfi az AXA biztosító nevében egyösszegű életbiztosítást kötött az ügyfelekkel, utóbbiak a biztosítás díját szabályosan befizették a biztosítónak. Az ügynök az ügyfeleket ezt követően azzal kereste meg, hogy a banki hozamoknál jóval nagyobb, akár 100 százalékos hozamot is kínál a befektetéshez kapcsolt életbiztosításuk, ezért helyezzenek el betétet, újabb pénzösszeget átadva neki.

Soltész Péter a nyomozás lezárásakor azt mondta: 2004 és 2006 között 74 magánszemély adott át pénzt az egyébként kiemelt ügyfélkörrel rendelkező üzletkötőnek, aki erről úgynevezett értesítőt töltött ki. Ez a nyomtatvány nem volt sorszámozott és nem is volt szigorú számadású dokumentum. Volt olyan ügyfél, aki 800 ezer forintot, de olyan is, aki 192 millió forintot adott át a férfinek.

A rendőr őrnagy rámutatott: az ügyfelek egyetlen esetben sem ellenőrizték, hogy az eseti díjbefizetések valóban megtörténtek-e. Arra a kérdésére, miszerint miért nem jöttek rá az ügyfelek a csalásra az éves kimutatásokból, Soltész Péter azt mondta: az üzletkötő azt mondta nekik, hogy a dokumentum csak a biztosításukat tartalmazza, a befektetéseiket pedig külön kezelik.

A férfi a vádemelési javaslat szerint mintegy kétmilliárd forintot csalt el. Ebből csak 700 milliót ismer el a férfi, aki részben beismerő vallomást tett. Állítása szerint 300 millió forintot hozamként kifizetett az ügyfeleknek. Ezt részben a sértettek is elismerték, ám ők jóval kevesebb, 60 millió forintos összegről számoltak be. Az üzletkötő a fennmaradó összegről azt vallotta: a plusz nyereség reményében egy győri műkincskereskedőnél fektette be kölcsönszerződés alapján az eseti díjként átvett összegeket.

A rendőrök szerint a műkincskereskedő és az üzletkötő vallomása abban egyezett, hogy volt közöttük üzleti kapcsolat, de a gyanúsított szerint a műkincskereskedő soha nem számolt el vele, így még mindig tartozik neki a 400 millió forinttal. A kétmilliárd forintból a nyomozók semmit sem találtak meg.

A nyomozó szólt arról is, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének kezdeményezése alapján az APEH, a sértettek vagyonát ellenőrizendő, vizsgálatot indított.

Az AXA képviseletében eljáró Magyar György ügyvéd úgy nyilatkozott: vannak ügyfelek, akikkel peren kívüli egyezségre törekednek, mások nem várták meg a büntetőeljárás lezárását és pert indítottak társaság ellen. A kárigényekkel összefüggésben a jogi képviselő azt mondta: az ügyfeleket előzetesen öt csoportba osztották, a szerint, hogy jár-e egyáltalán nekik, és ha igen, akkor mekkora összeg. Hangsúlyozta: ez a besorolás a vádiratban foglaltaktól függően még változhat.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Pénztár miatti kiva-csökkentő tétel

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink