hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Áfakulcsok változtatása: melyik elképzelés a nyerő?

  • HVG

Az áfarendszer átalakítása aligha hozza meg a várt eredményt, akár szociális indíttatásból, akár a bevételnövelés szándékával vágnak bele - állítja cikkünk szerzője, a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet vezérigazgatója.

Szinte mindenkinek van valami jó ötlete az általános forgalmi adó (áfa) kulcsaival kapcsolatban: ki növelni, ki meg csökkenteni javasolja. Megjelentek ötkulcsos áfarendszer kialakítását célzó - Matolcsy György, a Fidesz egyik vezető gazdaságpolitikusa nevéhez fűződő - elképzelések is. Az utóbbit az Európai Unió jelenlegi előírásai nem teszik lehetővé, hiszen ezek az általános áfamérték mellett csupán két kedvezményes kulcs alkalmazására adnak módot. Az is valószínű, hogy a jövőben sem lesz lehetőség a kulcsok számának a növelésére, mivel a tagállamok többsége éppenséggel a csökkentésükre törekszik, márpedig egy uniós adóügyi szabály megváltoztatásához valamennyi tagország egyetértése szükséges. Kétségtelen ugyanakkor, hogy az ötkulcsos javaslat azt a politikai igényt tükrözi, hogy a magyar áfarendszerben is jelenjenek meg (ismét) a szociális szempontok, ahogyan az a legtöbb EU-országra jellemző. Ebben az értelemben ez a felvetés nagyon hasonlít arra az ellenzéki törvényjavaslatra, amely csökkentené az alacsonyabb jövedelmű rétegek fogyasztói kosarában nagyobb súllyal szereplő, az utóbbi időszakban - a világpiaci árhatások következtében - különösen nagymértékben megdrágult termékcsoportok, elsősorban az energia és élelmiszer áfakulcsát.

Szűken vett közgazdasági megfontolások alapján nyilvánvalóan érdemesebb a szociális szempontokat inkább a fogyasztáshoz kapcsolódó adókban, mint a jövedelemadók erős progresszivitásában érvényesíteni, mivel az utóbbi jó eséllyel a teljesítmények visszafogásához, s ezzel a hazai gazdaság versenyképességének romlásához vezet. A fogyasztási adók szelektivitása esetén ilyen hatás nincs.

Az is tény, hogy jelenleg mindössze egyetlen tagállama van az EU-nak, ahol az élelmiszerek áfája magasabb (Dániában, 25 százalék), mint Magyarországon, és egy másik (Bulgária), ahol azonos az itthoni 20 százalékkal. Ausztriában például a 20 százalékos általános áfakulcs mellett mindössze 10 százalékkal áfáznak az alapvető élelmiszerek, Írországban pedig 0 százalékos kulcs érvényes az alapvető élelmiszerekre és a gyerekruhákra. 

A teljes cikket olvassa el a HVG-ben!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Mulasztási bírság jogkövetkezménye

Adózóna  szerkesztőség

kérdések és válaszok

Ösztöndíj/versenykiírás és díjazás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Kft. ingatlan (iroda) megvétele tulajdonos által

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink