hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Veres: jelentősen egyszerűsödött az adózás

  • MTI

Az elmúlt két évben valamennyi adónemben jelentősen egyszerűsödtek a bejelentési és a bevallási szabályok, a kormány célja az egyszerűsítés folytatása - mondta Veres János pénzügyminiszter.


A pénzügyminiszter elmondta: a kormány július első hetében tekintette át az adójogszabályok eddigi egyszerűsítésének eredményeit, és megállapította, hogy a számviteli és adózási szabályok megváltozása a vállalkozások több mint 90 százalékát érintette kedvezően, a cégek adminisztrációs terhei érzékelhetően mérséklődtek.

Az adórendszer bonyolultsága, adminisztrációs igénye szempontjából Magyarország a középmezőnyben van a világ országait tekintve - mondta Veres János, egy világbanki és PricewaterhouseCoopers (PWC) jelentés adataira hivatkozva.

Az adózásra fordított idő alapján felállított sorrendben Magyarország a 126., ezen a területen megelőzi Szlovákiát (129), Lengyelországot (146) és Csehországot (168). Magyarországon 24, Szlovákiában 31, Lengyelországban 41, Romániában pedig 96 adót regisztrált a tanulmány.

Az elmúlt két évben valamennyi adónemben jelentős egyszerűsítésre került sor, a legtöbbre az adózás rendjéről szóló szabályozásban - mondta Veres János -, de egyszerűsödött az szja és a számviteli szabályozás is.

A pénzügyminiszter kiemelte az elektronizálásban elért haladást, értékelése szerint minőségi változást jelentett, amikor tavaly januárban minden munkáltató és kifizető számára kötelezővé vált az e-bevallás.

A személyi jövedelemadózásban az adóvisszatérítés korábbi kiutalásával ösztönözték az elektronikus út választását, aminek eredményeként 2008-ban a tavalyinál 100 ezerrel több magánszemély küldte be elektronikus úton bevallását, és a tavalyinál 300 ezerrel többen használták az APEH kitöltő és ellenőrző programját.

További területekre terjesztették ki az elektronikus ügyintézést: elektronikusan is lehetővé vált a változásbejelentés és a fizetéskönnyítési kérelem benyújtása, az úgynevezett nullás igazolás kérése és küldése, a folyószámlák adatainak és az adózó saját törzsadatainak a lekérdezése. Az idén bevezették a terminálon keresztüli bankkártyás fizetést és az elektronikus árverést is.

Lényegesen egyszerűbbé váltak az áfaszabályok is, a számla kötelező adattartalma csökkent, az úgynevezett láncértékesítésekre külön szabályozás lépett életbe - mondta a miniszter.

A számvitelben bekövetkezett változások közül Veres János kiemelte, hogy a könyvvizsgálatra kötelezett vállalkozások egyharmada, több mint 20 ezer vállalkozás mentesült a könyvvizsgálati kötelezettség alól azáltal, hogy a nettó árbevételi határt megduplázták, 50 millióról 100 millió forintra emelve.

Az egyszerűsített éves beszámolókészítés értékhatára több mint háromszorosára - a mérlegfőösszeg 150 millióról 500 millió forintra, a nettó árbevétel 300 millióról 1 milliárd forintra emelkedett -, ennek következtében a hazai vállalkozások mintegy 98 százaléka a számviteli beszámolás egyszerűbb formáját választhatja - hangsúlyozta a pénzügyminiszter. Az egyszerűsített éves beszámoló kiegészítő mellékletének adattartalma is csökkent - tette hozzá.

Az egy összegben költségként elszámolható eszközök értékhatára 50 ezer forintról 100 ezer forintra emelkedett, jelentősen csökkentve az ezen eszközökkel kapcsolatos adminisztrációs kötelezettséget.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Gépjárműoktatók eszközbeszerzése

Nagy Norbert

adószakértő

23HIPAK_A-NY-01. 9. pontja II. rész

Szipszer Tamás

adószakértő

Egyéni vállalkozás kettős könyvvitelben

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink