hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Zárjegyek is igényelhetők elektronikusan júliustól

  • MTI

A zárjegyeket elektronikusan is lehet igényelni július 1-jétől, és a napi elszámolás is eljuttatható elektronikusan a vámhatósághoz, az erről szóló pénzügyminiszteri rendeletet alapján.

A zárjegyek alkalmazási szabályairól 1997-ben hozott rendeletet módosító szabály egyik újdonsága az elektronikus zárjegy igénylés. Június végéig zárjegyet az erre rendszeresített nyomtatványon, postai úton lehet igényelni a Pesti Jövedéki, Adójegy és Zárjegy Hivataltól. Az új szabály szerint idén július 1-től a vámhatóság honlapjáról lehet letölteni a nyomtatványt, és azt kitöltve, vagy postai, vagy pedig elektronikus úton lehet eljuttatni a hatóságnak. 

A zárjegy felhelyezése egy kiegészítő előírást kapott: nemcsak a szövegnek és a sorszámnak kell olvashatónak lennie, hanem a vonalkód teljes terjedelmében látható kell, hogy legyen. A vonalkódot és a sorszámot a palack nyakán úgy kell elhelyezni, hogy sík felületre essen. A rendelet kiegészült a zárjegy napi felhasználásáról szóló paragrafusokkal. A felhasználó kötelessége a napi felhasználás jelentése a felügyeletet ellátó vámhivatalnak. Ezt úgy teheti meg, mint ahogyan igényelheti a zárjegyet. Vagyis a vámhatóság honlapjáról a letöltött jelentés-blankettát a kitöltés után postán, illetve elektronikusan beküldi a hivatalnak.

A módosítás felére csökkentette a leírható zárjegyek mennyiségét. Az 5 ezer darab/óra kapacitás alatti csomagológéppel történő zárjegyfelhasználás esetén a leírható mennyiség 1 százalékról 0,5 százalékra csökken. Az 5 ezer darab/óránál nagyobb kapacitású gépeknél pedig 1,5 százalékról 0,75 százalékra mérséklődik a sérülés miatt elszámolható zárjegyek aránya.


Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingatlanértékesítés jövedeleme

Lepsényi Mária

adószakértő

Átalányadó költséghányad

Lepsényi Mária

adószakértő

Átalányadó és szja

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink