hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Özvegyi nyugdíj, szja-bevallás és az elhunyt hozzátartozója

  • adozona.hu

Özvegyi nyugdíj után mennyi kell-e szja-t fizetni és hogyan kell azt bevallania? Az elhunyt hozzátartozója meddig jogosult özvegyi nyugdíjra? Olvasóink kérdéseire Molnár László, az Adózóna nyugdíjszakértője válaszol.

Tavaly októberben meghalt a férjem, kaphatom-e októbertől elhunyt férjem nyugdíjának az 50 százalékát egy évig?
Özvegyi nyugdíjra az jogosult, akinek elhunyt házastársa jogosult lett volna öregségi, rokkantsági nyugdíjra vagy öregségi, rokkantsági nyugdíjas volt. A házastárs halála után az özvegynek egy évig ideiglenes özvegyi nyugdíj jár, amely annak a saját jogú öregségi, rokkantsági nyugdíjnak a 60 százaléka, amely az elhunytat a halála időpontjában megillette vagy megillette volna. Az ideglenes özvegyi nyugdíj az özvegy saját keresetétől, jövedelmétől, nyugdíjától függetlenül jár.

Önálló keresetem van (nem vagyok nyugdíjas) egy állami cégnél dolgozom. Küldött a nyugdíjintézet egy papírt, amelyen szerepelt egy kimutatás, hogy a három hónapra mennyi özvegyi nyugdíjat kaptam a férjem után. Ezt hozzá kell adnom a keresetemhez és utána adózni vagy sem?
Lódi Julianna vagyok, az édesanyám nevében írok, kérdezek. Az édesapám üzemi balesetben meghalt 1989-ben, azóta az édesanyám özvegyi nyugdíjat kap. Ezt mindaddig kapja, amíg a neve meg nem változik. Ma a munkahelyünkön a munkaügyis kolléganő szinte letámadta az édesanyámat, hogy miért nem jelenti be az összeget, amit özvegyi nyugdíj címen kap. Az édesanyám nem nyugdíjas, és eddig úgy tudtuk, hogy nincs semmi köze a kettőnek egymáshoz (munkahely, és az özvegyi nyugdíj), mivel teljesen keresőképes. Azt is mondták, hogy adót kell fizetni érte, illetve hozzá kellene csapni a munkabérhez, és így természetesen, mivel már másik kategóriába kerül, többet kellene érte adózni. Ez valóban így van? Főként azért is, mert az éves szja-bevallást természetesen saját magunknak kellett elkészítenünk, és az édesanyámét is én készítettem el. Már megkaptuk az APEH-től az igazoló levelet, amihez nullás csekket mellékeltek. A munkaügyis kolléga szerint hibásan töltöttem ki a papírokat, mert az özvegyi nyugdíj után nem fizettünk semmit. 

A választ mindkét esetben a személyi jövedelemadóról szóló törvény mondja ki. Ennek értelmében ugyanis adóterhet nem viselő járandóság többet között a nyugdíj. Az említett törvény meghatározza a nyugdíj fogalmát. E szerint nyugdíjnak minősülnek többek között a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvényben meghatározott saját jogú nyugellátások (öregségi nyugdíj, rokkantsági nyugdíj, baleseti rokkantsági nyugdíj, rehabilitációrós járadék) és hozzátartozói nyugellátások (az özvegyi nyugdíj, árvaellátás, szülői nyugdíj, baleseti hozzátartozooói nyugellátások), a korengedményes nyugdíj. 

Az adóterhet nem viselő járandóság - jelen esetekben az özvegyi nyugdíj - azonban része az összevont adóalapnak, de az özvegyi nyugdíj összegére eső adótábla szerinti adót nem kell megfizetni. Az előzőekből következően az özvegyi nyugdíj összege összevonandó az egyéb jövedelmekkel (például munkabérrel). Maga a nyugdíj azonban "0-kulcsos", tehát nem kell utána személyi jövedelemadót fizetni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Öregségi nyugdíj

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Nyíltvégű lizing

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

A traszferár és az áfa kapcsolata

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink