hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

APEH-tervek: külföldre menekített pénzek visszaszerzése és korszerűbb adóbevallás

  • Vágyi Ferenc Róbert

Versenyezniük kell a különböző országok adóhatóságainak, melyikük a leleményesebb az átcsoportosított adóalapok leleplezésénél. A vállalkozások ugyanis arra törekszenek, hogy a legnagyobb eredményt ott mutassák ki, ahol a legkisebb az adóteher. A magyar adóhivatal külön csapatot képez az országból kivitt adózatlan jövedelem, illetve vagyon visszaszerzésére. Miket tervez még a következő négy ében az APEH?

Az eredménykimutatás egyik eszköze pedig a transzferárak "célirányos" alakítása lehet. A transzferárakon keresztül történő jövedelem-átcsoportosítással jelentős adóalapok kerülhetnek át egyik országból a másikba, s hogy az egyes országok mekkora szeletet hasítanak ki a "tortából", jelentős mértékben függ majd a nemzeti adóhatóságok felkészültségétől - hívták fel a tanácsadó cégek a figyelmet pénteken, a II. Nemzetközi Adókonferenciaán. 

Transzferárak és ellenőrzés
A 2007-ben elvégzett 609 vizsgálat nyomán 4 milliárd forintnyi megállapítás tett az adóhivatal. A Magyar Okleveles Adószakértők Egyesületének (MOKLASZ) becslése szerint az ebből származó bevétel fokozott ellenőrzéssel megtízszerezhető.
A határon átnyúló ügyletek volumene folyamatosan növekszik, becslések szerint a világkereskedelem közel kétharmada kapcsolt vállalkozások között zajlik. Nem csoda hát, ha az adóhatóságok egyre nagyobb figyelmet szentelnek a transzferáraknak, vagyis a kapcsolt felek között alkalmazott elszámoló áraknak. A magyar adóhatóság is érti az idők szavát - derült ki a konferencián, ahol Szikora János, az APEH elnöke elmondta: "a világban tanulnak a kollégák". Az APEH tervei között szerepel egy olyan csapat kiképzése is, amely vissza tudja hozni az országba az adó kikerülésével kivitt pénzt.
    
Az adóhatóság emellett a jövőben küldetésének tekinti, hogy magas színvonalú szolgáltatásokat nyújtson valamint a következetes fellépést a tudatos adómegkerülőkkel szemben. Fő stratégiai célként fogalmazta meg az ellenőrzés eredményességét és hatékonyságát javító eszközök és módszerek bevezetését. Hatékonyabb szervezet, felkészült apparátus kialakítását tervezi, nem beszélve a szervezet külső és belső megítélésének javításáról.

APEH-eredmények egy év alatt
Sikerült az adóbevallások számát a korábbi 59 féléről 23 félére csökkenteni (ehhez  hozzájön még a 10 féle kontrolladat-szolgáltatás). Egyszerűsödött a bevallási nyomtatványok adattartalma.
Egységes kitöltési útmutatók alakítottak ki, melyek példákkal segítik az adózók munkáját.
Bevezették, hogy a pótbevallásokat ugyanazon az eredeti nyomtatványon lehet pótolni és beadni - ismertette Szikora János a kétnapos konferencián.
Az APEH további tervei: 

• Ügyféltájékoztatás korszerűsítése (Ide tartoznak az ügyfélkapcsolati csatornák stratégiájának kialakítása, a kirendeltséghálózat optimalizálása, a tájékoztatási tevékenység mennyiségi és minőségi javítása, a Contact Centerek alkalmassá tétele az internetalapú hang- és videóhívások és adatküldések fogadására, az e-mailen keresztüli interaktív kommunikáció, a digitális televíziós technika alkalmazása)
• Elektronikus ügyintézési lehetőségek szélesebb körű alkalmazása (Ezen belül az adóhatósági adómegállapítás szélesebb körben való elterjesztése, adóbevallások adattartalmának csökkentése, bevallások felhasználóbarát kialakítása)
• Adóbevallási rendszer korszerűsítése

Az adóhivatal elnöke reméli, hogy az adóhatóság eléri 2012-re a legfejlettebb országok szintjét és kérdésre válaszolva megjegyezte, hogy keresik a szorosabb együttműködési lehetőséget mind a szakmai szervezetekkel (így többek között a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesületével is), mind az önkormányzatokkal. 




Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vagyonkezelő cég - kapcsoltság

Pölöskei Pálné

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Családi adókedvezmény

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink