hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szja: országos csalássorozatot leplezett le az adóhatóság

  • adozona.hu

Az egész ország területére kiterjedõ adócsalás-sorozatot leplezett le az Adó- és Pénzügyi Ellenõrzési Hivatal (APEH), az ügyben egyelõre ismeretlen tettes ellen tettek feljelentést - értesült a HavariaPress.

A gyanú szerint a bűnbanda tagjai az országban több helyen is megpróbáltak hamis személyi jövedelemadó-bevallásokkal pénzt visszaigényelni a magyar adóhatóságtól. A gyanús bevallásokra elõször az APEH Észak-alföldi Regionális Igazgatóságnál figyeltek fel, ahol a kockázatkezelési osztályon 34 darab, egyazon levelezési címre utaló 2007-es adóbevallás szúrt szemet. A kérdéses bevallásokban közös volt az is, hogy mindegyik adó-visszaigénylést tartalmazott, százezer és százötvenezer forint közötti összegben.

Az adóhatóság ellenõrei megkeresték az érintett magánszemélyeket, akik mindannyian elmondták, hogy 2007. évre még be sem nyújtották az adóbevallásukat. Közölték, hogy a benyújtott iratokon szereplõ aláírást nem ismerik el sajátjuknak, a bevallásban szereplõ levelezési címet sem ismerték, továbbá a bevallásban megjelölt bankszámlát sem õk nyitották. Ez alapján felmerült annak gyanúja, hogy az érintett adózók nem maguk nyújtották be a visszaigénylést tartalmazó bevallásaikat, hanem ismeretlenek használták fel jogosulatlanul a személyes adataikat.

Ezzel az üggyel párhuzamosan a Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságon is feltûntek olyan bevallások, amelyeken azonos levelezési címek voltak, s az érintett adózók itt sem tudtak róla, hogy a nevükben valakik hamis adatokat tartalmazó bevallást nyújtottak be, adóvisszatérítés reményében. Ezt követõen az adóhatóság informatikai rendszerében országos ellenõrzést futtattak végig, ez alapján kiderült, hogy 243 bevallást adtak be ugyanarra a levelezési címre. Az eddigi adatok szerint a csoport ismeretlen tagjai mintegy 27 millió forintot próbáltak jogtalanul visszaigényelni, ez alapján az APEH szerdán csalás gyanúja miatt feljelentést tett, ismeretlen tettes ellen.

Az adóhatóság szerint egyébként a jelenség nem új, s a hivatal számít az ilyen és ehhez hasonló csalásokra, épp ezért az évek során számos olyan ellenõrzéssel egészítette ki a bevallás-feldolgozó rendszerét, amelyek kiszűrik a gyanúra okot adó eseteket. Így például, ha valaki a visszautalandó adó összegét lakossági folyószámlára kéri kiutalni, akkor a kiutalás elõtt ellenõrzik, hogy a megadott számlaszámra volt-e már szja bevallásból adódó kiutalás. Ha pedig már volt, akkor a második utalás után harmadjára csak akkor történhet meg az összeg kiutalása, ha az illetékes adóhatóság meggyõzõdött arról, hogy nem húzódik meg jogtalan adó-visszaigénylés az azonos bankszámlaszám elõfordulása mögött. Ellenõrzik azt is, hogy a bevallásban megjelölt levelezési cím megegyezik-e az érintett állandó lakcímével, hiszen az eltérés szintén alapot adhat a visszaélés gyanújára.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Nagy összegű kölcsön

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink