hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Sarkozy-áfajavaslatáról Kovács: az EU-nak már van álláspontja

  • MTI

Egy korábbi jelentős olajár-emelkedés idején az Európai Bizottság már kialakította azt az álláspontját, hogy nem lenne célszerű, ha az Európai Unió tagállamainak költségvetése vállalná át a áremelkedés hatását, mert akkor a fogyasztókat semmi nem ösztönözné üzemanyag-takarékosságra - jelentette ki Kovács László, a bizottság adó- és vámügyi felelőse kedden azzal kapcsolatban, hogy Nicolas Sarkozy francia elnök egy nyilatkozatban felvetette: a benzin áfatartalmának csökkentésével lehetne ellensúlyozni a magas üzemanyagárakat.


Az adócsökkentés eredménye az lehetne, hogy miközben a tagállamok költségvetése adóbevételtől esne el, az olajtermelő országok profitja tovább nőne - emelte ki Kovács László. Az áfa mérséklésével külön probléma, hogy az üzemanyagok nem szerepelnek azon termékek listáján, amelyeknél az uniós áfatörvény lehetővé teszi a csökkentett áfakulcs alkalmazását. A Sarkozy-javaslat elfogadásával módosítani kellene ezt a jogszabályt, ahhoz viszont szükség lenne mind a 27 tagállam egyetértésére.

„Ismerve néhány tagállam merev ellenállását a csökkentett kulcs bármiféle kiterjesztésével szemben, nem tartom valószínűnek, hogy ebben egyhangú döntés születhet” - vélte Kovács. Mint mondta, járható útnak tartja viszont a jövedéki adó mérséklését, bár itt is van két korlát. Ennek csökkentésével ugyanis a tagállamok nem mehetnek a kötelező minimálszint alá, és a jövedéki adó a csökkentés után sem lehet kevesebb, mint a 2002-es adószint, ennek befagyasztásában ugyanis a 27 tagállam megállapodott.

Az egyes tagországok mozgástere abból adódik, hogy a jövedéki adó tényleges mértéke kisebb-nagyobb mértékben mindenhol meghaladja mind a 2002-es szintet, mind a kötelező minimumot.

Kovács László elmondta azt is: a brüsszeli bizottság nem ellenezné azt, hogy a magasabb olajárak miatti nagyobb áfabevételből a tagállamok kompenzálják például a szociálisan rászoruló rétegeket. Ez a kompenzáció nem része az adórendszernek, és nem tartozik közösségi kompetenciába.

Azt viszont a magyar biztos fontosnak tartja, hogy az uniós tagállamok összehangoltan fellépve gyakoroljanak nyomást az olajtermelő országokra a kitermelés fokozása érdekében (ez nyilvánvalóan csökkentené az árakat), illetve a nagy olajtársaságokra, hogy gyakoroljanak önmérsékletet az áremeléseknél.




Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tartósan beteg munkavállaló végkielégítése

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Német állampolgár

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Öregségi nyugdíj

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink