hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Melegek is kaphatnak adókedvezményt Ausztráliában

  • MTI

Az ausztrál törvényhozás közel száz diszkriminatív törvény eltörlésére készül, hogy végre ugyanazok a jogok illessék meg a meleg párokat pénzügyi és szociális téren, mint a heteroszexuális házaspárokat és élettársakat.



A házassági törvényhez ugyanakkor nem nyúlnak hozzá, Robert McClelland ausztrál főállamügyész szerdai közleménye megerősítette: "a kormány hisz abban, hogy a házasság férfi és nő között jön létre".

McClelland sajtóértekezletén elmondta, hogy a törvények megváltoztatására 2009 közepéig folyamatosan kerül sor. Az azonos nemű párok diszkriminációjának megszüntetését még tavalyi kampányában ígérte meg a novemberi választásokból győztesként kikerült Munkáspárt.

A változtatások az adózást, a nyugdíjat, a társadalombiztosítást, az egészségügyet, az időskori ellátást, az idősek jövedelmét, a munkások fizetését és az alkalmazottak jogosultságait érintik. "Jelentős lépésként a reformok biztosítják, hogy a gyerekeket nem érheti hátrány a családjuk összetétele miatt" - hangsúlyozta a főállamügyész.

Az ausztrál meleg párokat egyelőre kevés vagy szinte semmi jog nem illeti meg partnerük halála esetén. Nem részesülnek özvegyi nyugellátásban, míg a házaspárok vagy a heteroszexuális élettársak számára biztosított ez a jog. A házasokat megillető adókedvezményekre sem számíthatnak a melegek, és haláluk után gyermekeik sem kaphatnak utánuk juttatást. A melegek gyermekgondozási szabadsága is megoldódik a törvényváltoztatásokkal.

A melegjogi aktivisták ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy az azonos nemű párok hátrányos megkülönböztetése csak akkor lehet a múlté, ha végre elismerik a házasságukat, addig bizonyosan nem lesznek egyenlő jogú ausztrál állampolgárok.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Pénzforgalmi elszámolás uniós számla

Nagy Norbert

adószakértő

Le nem vonható áfa könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Termékimportáfa

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink