hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Új lehetőség: munkaadója is kiegészíheti az ön nyugdíját

  • adozona.hu

2008. január 1-jétől bővültek az önkéntes nyugdíjcélú megtakarítási lehetőségek. A foglalkoztató is kiegészítheti munkavállalója leendő nyugdíját, ha szerződést köt valamelyik nyugdíjszolgáltatóval.


Ezzel olyan önkéntes nyugdíjcélú megtakarítási forma születik meg, amely korábban nem volt jelen a hazai nyugdíjrendszerben, és amelynek középpontjában a foglalkoztatói kötelezettségvállalás áll. A foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézmény zártkörű részvénytársaságként működhet majd, melyet alapíthat a foglalkoztató, bank és biztosító részvénytársaság és befektetési társaság - értesít legújabb hírlevelében a PricewaterhouseCoopers (PwC).

A nyugdíjszolgáltatók a PSZÁF felügyelete alatt állnak majd. A foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézményhez bármely foglalkoztató csatlakozhat, hogy munkavállalóinak foglalkoztatói nyugdíjkonstrukciót biztosítson. A csatlakozás a foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézmény és foglalkoztató között megkötött szerződéssel jön létre.

Tag az lehet, aki az alapító vagy a csatlakozó foglalkoztatóval munkaviszonyban áll, és munkaszerződése tartalmazza a foglalkoztató kötelezettségvállalását a hozzájárulás megfizetésére. A tagsági jogviszony a munkaszerződés megkötésével, illetve módosításával jön létre. A munkaszerződésben rögzíteni kell a nyugdíjkonstrukcióra vonatkozó legfontosabb rendelkezéseket, a hozzájárulás mértékét, illetve az ígért nyugdíjszolgáltatást. A konstrukció tartalmazhat olyan kikötést, hogy a szolgáltatásra csak egy meghatározott munkaviszonyban töltött idő után válik jogosulttá, ez legfeljebb 5 év lehet. Ha a munkaviszony ennél a feltételes jogszerzési időtartamnál rövidebb ideig tart, akkor a tag az addig jóváírt foglalkoztatói hozzájárulásokkal, hozamokkal és az addig keletkezett jogosultságokkal nem rendelkezik. A nyugdíjszolgáltatás lehet egyösszegű kifizetés, határozott idejű járadékszolgáltatás, életjáradék szolgáltatás, illetve ezek kombinációja - olvasható a hírlevélben.

Ezen kifizetések adómentesek a nyugdíjszolgáltatásra jogosulttá váló személy, vagy annak kedvezményezettje számára. A nyugdíjszolgáltatásra való jogosultság a társadalombiztosítási nyugdíjkorhatár elérésekor vagy rokkantság esetén, illetve – amennyiben a nyugdíjkonstrukció ilyen előírást tartalmaz – a várakozási idő eltelte után nyílik meg. A hozzátartozói nyugdíjszolgáltatásra való jogosultság a tag halála napján nyílik meg a kedvezményezett számára. A foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézménybe befizetett hozzájárulás legfeljebb a minimálbér 50 százalékáig számít adóalapba nem tartozó tételnek, az ezen felüli befizetést munkaviszonyból származó adóköteles jövedelemként kell figyelembe venni. Abban az esetben, ha a munkavállaló kiegészíti a munkáltatói befizetést, akkor ennek a kiegészítésnek, illetve a foglalkoztatói hozzájárulás adóköteles részének a 30 százaléka adócsökkentő tételnek számít.

Lehetőség van arra, hogy más Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamban bejegyzett foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézmény Magyarország területén határon átnyúló szolgáltatásként végezze tevékenységét, ha a tevékenységére a székhely szerinti államában jogosult, és határon átnyúló szolgáltatás nyújtására előzetes engedéllyel rendelkezik. Ugyanakkor a foglalkoztató befizetést teljesíthet a más EGT-államban bejegyzett foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézménybe, amely intézmény Magyarország területén lakóhellyel rendelkező tag számára szolgáltatást nyújtásra jogosult.

Fontos megjegyezni, hogy a foglalkoztató csak a magyar munkajog és társadalombiztosítási jog hatálya alá tartozó jogviszony alapján teljesíthet befizetést a más EGT-államban bejegyzett foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézménybe - jelzi a PwC.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Fordított áfa – termékértékesítés fuvarozással

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Kúriai ítélet

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink