hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Román cégtől kapott áfás számla, külföldi állampolgár itthon bérbeadott lakása

  • adozona.hu

Külföldi állampolgár hogyan adózik itthon bérbeadott lakása után? Mikor és mennyit kell fizetnie, aki most lesz evás? Hétéve nem működő bt. megszűnéséhez mit kell tenni? Kell-e járulékot fizetniük azoknak, akik nem működnek közre a Kkt. munkájában? Romániai cégtől kapott számlát hogyan kell kezelnie a magyar cégnek, ha a román társaságnak sem székhelye, sem telephelye nincs Magyarországon. Olvasóink kérdéseire Béres Molnár Gergely, a hvg.hu adószakértője válaszolt.

Erika
Az 1997-ben alakult és 2001-óta nem működő Bt-met szeretném megszüntetni. Minden évben a kötelező adózásokat rendezem. Milyen ellenőrzésnek lehetek kitéve, és mennyi időre visszamenőleg kérhetnek ellenőrzésre adatokat?

Az adó megállapításához való jog annak a naptári évnek az utolsó napjától számított 5 év elteltével évül el, amelyben az adóról bevallást, bejelentést kellett volna tenni, illetve bevallás, bejelentés hiányában az adót meg kellett volna fizetni.Ezek szerint 2008. évben csak a 2002. január 1. után történt eseményeket, beadott bevallásokat ellenőrizheti és szankcionálhatja az APEH, de bekérhet egyes, korábbi időszakra vonatkozó adatokat is, ha annak hatása lehet a vizsgált időszakra.

Kati
Belföldi adóalany Kft. családi házak építéséhez romániai építőipari cégtől szolgáltatást vesz igénybe (alvállalkozóként szerződik velük). A romániai cégtől kapott euróban kiállított számlát hogyan kell kezelnem a 2008-ban hatályos áfatörvény szerint? A romániai cég sem székhellyel, sem telephellyel nem rendelkezik Magyarországon.

A helyes válaszhoz többet kellene tudni arról, hogy milyen alvállalkozói tevékenységet végez a román cég, azt ténylegesen hol végzi, milyen hosszú annak az időtartama. Nem a telephely a meghatározó. Ha az építési munkát ténylegesen Magyarországon végzik, akkor a munkavégzés a magyar ÁFA területi hatálya alá tartozik. Tekintettel arra, hogy Magyarországon adóköteles tevékenységet csak adószám birtokában lehet végezni, ezért valószínű, hogy a román cégnek adószámot kellene kérnie az APEH-től. Ha a számla nem valós, akkor azt befogadni sem lehet. 

További kérdések és válaszok a hvg.hu Vállalkozás rovatában!
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Törzstőke

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink