hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Márciustól 100 ezer forint feletti kifizetés csak nullás adóigazolással

  • adozona.hu

A fekete gazdaság visszaszorítása céljából 2008. március 1-jétől új felelősségi szabályok lépnek érvénybe a közpénzek védelme érdekében az Adózás rendjéről szóló törvényben (Art.). A KPMG hírlevele szerint az új intézkedés a közbeszerzési eljárásokban részt vevő vállalatokat és azok alvállalkozóit érinti.

Március 1-jétől hatályba lép az Art. 36/A paragrafusa. Ennek értelmében a közbeszerzések közvetlen megvalósításához kapcsolódóan a törvény szerinti nyertes ajánlattevő és az alvállalkozók, valamint a polgári jog szerinti alvállalkozók között megkötött vállalkozási szerződések alapján, havonta nettó 100 ezer forintot meghaladó kifizetés csak abban az esetben teljesíthető, ha a kifizetést megelőzően az alvállalkozó bemutat egy 15 napnál nem régebbi „nullás” adóigazolást a fizetésre kötelezett vállalkozónak. 

Ez a szabály a vállalkozói lánc minden tagjára kötelezően alkalmazandó. A szabály hatálya alá tartozik minden 2008. március 1-jétől történő kifizetés attól függetlenül, hogy a kapcsolódó szerződést ezen időpont előtt vagy utána kötötték meg.

A vállalkozó köteles tájékoztatni az alvállalkozót, hogy a kifizetés a közbeszerzési felelősségi szabály hatálya alá tartozik. A tájékoztatási kötelezettséget utólag kell teljesíteni a már megkötött szerződések esetében. A tájékoztatási kötelezettség elmulasztása esetén a vállalkozóra vagy arra az alvállalkozóra, aki további alvállalkozóval kötött szerződést kifizetésenként a kifizetés összegének 20 százalékáig terjedő mulasztási bírság szabható ki.

A „nullás” igazolás hiányában a vállalkozónak vissza kell tartani a kifizetést. Amennyiben e kötelezettségnek nem tesz eleget, a vállalkozót az alvállalkozónál nyilvántartott köztartozásért a kifizetés mértékéig egyetemleges felelősség terheli a kifizetés pillanatában.

Egyetemleges felelősség a tartozásért

Az igazolási kérelmet elég csak az adóhatóságnál igényelni, amely a vámhatóságtól is megkéri a szükséges adatokat. A KPMG hírlevele azonban felhívja a figyelmet, hogy az igazolást minden kifizetőre külön kell megkérni. 

Az igazolás illetékmentesen kérhető, és elektronikus úton is beszerezhető. Az ügyintézés határideje 8 nap. Kapcsolt vállalkozások esetében a közbeszerzés közvetlen megvalósításában részt vevők egyetemlegesen felelnek a kifizetés mértékéig, annak a kapcsolt vállalkozásnak a kifizetés időpontjában fennálló köztartozásáért, amelynek a kifizetést teljesítették.

A törvény rendelkezéseit alkalmazni kell a Kbt. szerinti ajánlatkérő és a nyertes ajánlattevő közötti szerződésre, azzal a különbséggel, hogy az ajánlatkérőnek nem keletkezik egyetemleges felelőssége.

Az adóhatóság tájékoztatása szerint papíron a K1 nyomtatványon, elektronikusan pedig 08UK11 nyomtatványon kell az adóigazolást igényelni. Az adóhatóság állítása szerint nem lesz fennakadás az igazolások kiállításban az egyelőre még nehezen megbecsülhető nagyságrendű kérelmek teljesítésére. A KPMG azt javasolja, hogy amennyiben az igazolást nem állítanák ki határidőre, érdemes személyesen felvenni a kapcsolatot az illetékes adóhatósággal.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Nyíltvégű lizing

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

A traszferár és az áfa kapcsolata

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Előleg áfarendezése

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink