hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az áfatörvény átmeneti szabályai: gépkocsi-lízing, tartós bérlet

  • adozona.hu

Az adóhatóság a napokban megjelentett új tájékoztatója az új áfatörvény 269. paragrafusában foglalt speciális átmeneti rendelkezéseket vizsgálja. A rendelkezés alapján, ha ugyanazon ügylet kapcsán mind a régi, mind az új áfatörvény alkalmazása felmerülhet, úgy a régi szabályokat kell alkalmazni - tájékoztat a KPMG hírlevele.

A tájékoztató alapján a rendelkezés alkalmazása akkor merül fel, ha egy konkrét termékre vonatkozó, vagy általánosságban egy konkrét teljesítésre irányuló jogviszony tekintetében előleg felszámítása vagy részteljesítés történt már 2008. január 1-jét megelőzően. Ennek hiányában az ügylet már mindenképpen az új áfatörvény szabályai szerint kezelendő.

Alkalmazható lehet tehát az átmeneti szabályozás például egy termék bérletéről szóló szerződés, vagy építési szerződés esetén, ha ezek a fentiek szerint „áthúzódó” szerződések. Ugyanakkor egyéb, időszakos elszámolású szolgáltatások esetén általában nem alkalmazható a szabály: a 2008-as elszámolásokra már a 2008- as szabályok vonatkoznak. Amennyiben a felek az új szabályok alkalmazásáról adnak nyilatkozatot, úgy önellenőrzéssel már a 2008-at megelőző teljesítéseiket is az új szabályok szerint kell módosítaniuk.

Jelentősen érintheti azokat az adózókat, akik 2008. előtt kötötték meg személygépkocsi bérletére, operatív lízingjére vonatkozó szerződéseiket. E rendelkezések különösen fontosak lehetnek a cégautókat bérbevevő társaságok számára. A régi áfatörvény alapján 2007-ig a bérbevevő levonhatta a személygépkocsi bérbevételét, operatív lízingbe vételét terhelő áfát olyan mértékben, amilyen mértékben a gépkocsit adóköteles gazdasági tevékenységéhez használta fel. Az új áfatörvény ezt a lehetőséget 2008-tól eltörölte (ám ezt azzal ellensúlyozta, hogy a bérbeadók, lízingbeadók levonhatják a gépkocsik beszerzésétterhelő áfát).

Az új tájékoztató alapján a 2008. előtt megkötött szerződések esetén, ha 2008. előtt már történt részteljesítés, kifizetés a konkrét szerződés kapcsán, úgy az egész ügyletre az áfatörvény a régi áfatörvény rendelkezései vonatkoznak. Így a bérbevevők 2008-ban és ezután is érvényesíthetik folyó szerződéseik alapján áfalevonási jogukat a tavalyi szabályok szerint. Az egyes gépkocsik bérbeadását önállóan kell megítélni, még akkor is, ha az ügyletre egyetlen keretszerződés alapján kerül sor. A 2008-tól bérbe adott gépkocsikra már a 2008-as szabályokat kell alkalmazni.Abban az esteben azonban, ha a felek számára előnyösebbek az új törvény rendelkezései, 2008. február 15-éig közös nyilatkozatban jelezhetik az adóhatóságnak, hogy a teljes ügyletre az új áfatörvény rendelkezéseit kívánják alkalmazni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfamentes szolgáltatásnyújtás EU-ba

Bunna Erika

adótanácsadó

Német adóügyi illetőségű egyéni vállalkozó

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Hozamszámítás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink