hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Elvárt adó: pénzt vagy nyugalmat?

  • HVG

Várhatóan mintegy 150 ezer veszteséges egyéni vállalkozónak kell választania, fizet-e egy minimális összegű adót, vagy részletesen beszámol költségeiről az adóhatóságnak, kitéve ezzel magát egy esetleges ellenőrzésnek.

Lehet, hogy csak egeret szült a parlament, amikor tavaly július 1-jétől bevezette a vállalkozások számára a jövedelem-, illetve nyereségminimum szerinti adózást. Ez az a fizetnivaló, amelyet korábban elvárt adónak hívtak, ám az Alkotmánybíróság (AB) tavaly februárban megsemmisítette az erről szóló passzusokat, mert azok nem adtak lehetőséget az adózónak annak bizonyítására, hogy valóban gyenge a teljesítménye, nem pedig számlák gyűjtögetéséből hozza össze a veszteséget. 

A tavaly július 1-jétől új néven visszahozott, önigazolásra is esélyt teremtő adótól bevezetésekor Veres János pénzügyminiszter még legalább 30 milliárd forintos bevételt remélt, viszont az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) illetékesei egy minapi sajtóbeszélgetésen már nem vállalkoztak számszerű becslésre. Ez nem is csoda, ha az adó alapjának kiszámítási módszerét, illetve a lehetséges kibúvókat nézzük. 

A teljes cikket olvassa el a HVG mostani számában!
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tulajdoni arányok a végelszámoláskor

Pölöskei Pálné

adószakértő

Egyéni vállalkozó átalakulása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Mobiltelefonkészülék-vásárlási keret II.

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink