hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Elégedetlenséget és nyugtalanságot keltett a vendégmunkások körében az új cseh adórendszer

  • MTI

Elégedetlenséget és nyugtalanságot váltott ki a Csehországban dolgozó külföldi vendégmunkások körében a januárban életbe lépett új adórendszer, amelynek egyik paragrafusa szerint ők csak az adóbevallásban, gyakorlatilag tehát csak a jövő évben érvényesíthetik a havi 2070 koronás kedvezményüket, írta a Mladá Fronta Dnes című cseh napilap.

Az újság úgy tudja, ha nem sikerül gyorsan rendezni a problémát, nem kizárt, hogy több tízezer vendégmunkás elhagyja az országot, ami megbéníthatná a munkaerőhiánnyal küszködő cseh gazdaságot. A tavalyi év végén Csehországban a hivatalos kimutatás szerint mintegy 260 ezer külföldi állampolgár dolgozott törvényesen, engedéllyel. 

A januárban életbe lépett új adótörvény szerint a személyi jövedelemadó egy fokozatú, 15 százalékos, de a havi szuperbruttó bérből számítják ki: ez a hagyományos bruttó bér és a munkáltató fizette egészségügyi és nyugdíjbiztosítás összege. A hagyományos bruttó bérhez képest az adó így 23,1 százalékos. Az egykulcsos rendszer az eddigi, 12 százaléktól 32 százalékig terjedt sávos rendszert váltotta fel. A törvény egyik paragrafusa szerint minden cseh állampolgár havonta 2070 koronával csökkentheti az adóját. A külföldiekre is vonatkozik ez a rendelkezés, de csak akkor, ha ezentúl ők is adóbevallást tesznek Csehországban, és csak azután kapnák vissza pénzüket. Egy másik feltétel, hogy az egész évi jövedelmük 90 százalékát kell megszerezniük Csehországban.
Ez a rendelkezés a januári fizetésekkor azt eredményezte, hogy a külföldiek ugyanazon munkáért automatikusan 2070 koronával kevesebbet kaptak, mint a csehek. Ráadásul ezt a kedvezményt sokan nem is tudják majd érvényesíteni: például azok, akik csak néhány hónapig dolgoznak Csehországban, és nem ott tesznek adóbevallást, hanem hazájukban.

A havi kétezer korona - mintegy 80 euró - nagy pénz a külföldiek számára. A probléma következtében nyugtalanság keletkezett a vendégmunkások körében, és sokan azzal fenyegetődznek, hogy elhagyják Csehországot, mert számukra ez komoly veszteség. Egész évben nagyjából 1000 euróról van szó. Mindezt bonyolítja, hogy a külföldiek jelentős része nem adóalany Csehországban, s számára az évi adóbevallás beadása komoly gondot okozna.

Miroslav Kalousek, cseh pénzügyminiszter a problémára reagálva bejelentette: számos cég már az év végén jelezte a tárcának ezt a problémát, amely elismerte a hibát és azonnal lépett. Kidolgozta az érintett törvény módosítását, s reméli, hogy a parlament azt minél hamarabb jóváhagyja. Több cég jelezte: a bevételkiesést különféle módon megpróbálják pótolni külföldi munkásaiknak, akik esetleges távozását rövid úton nem tudnák pótolni
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Minimum járulék új kata után

Széles Imre

tb-szakértő

Szociálishozzájárulásiadó-kedvezmény

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink