hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az APEH válaszol: minimumadó, fordított áfa, nyugdíjas őstermelő

  • adozona.hu

Átalányadózó egyéni vállalkozó vagyok, kell-e minimumadót fizetnem? Evás bt esetén a tulajdonosok milyen feltételekkel vehetek ki osztalékot a cégből? Az idei változások függvényében kell-e választanom a nyugdíj, és az őstermelésből származó jövedelmem közül?

1. Főfoglalkozású egyéni vállalkozó vagyok, átalányadózó /nem tételes, áfamentes/. Kell minimumadót fizetnem, ha igen mennyit?
A jövedelem-(nyereség) minimum megállapítására az az egyéni vállalkozó kötelezett, aki a jövedelmet a vállalkozói személyi jövedelemadó megállapítására vonatkozó szabályok alapján állapítja meg. A jövedelem-(nyereség) minimum megállapítása szempontjából nincs jelentősége a tevékenység jellegének, vagyis annak, hogy fő, mellék vagy kiegészítő tevékenység keretében végzi a tevékenységét a magánszemély.

Az átalányadó szabályai szerint adózó egyéni vállalkozó a jövedelem-(nyereség) minimum megállapítására nem kötelezett.

2. Kétszemélyes bt.-nk van, mindketten beltagok vagyunk egyenlő jogokkal, eva alapján adózunk. Kell-e megállapítanunk saját magunknak fizetést a bt.-n belül, így szja-t fizetni, vagy ezt nem muszáj, csupán a tb-járulékokat kell megfizetnünk? Ha nem kell, akkor hogy kell teljesíteni a nyugdíjjárulékkal kapcsolatos kötelezettségeinket?
A betéti társaság tagjának társadalombiztosítási jogállását és az esetleges „kötelező fizetésadást” döntően az befolyásolja, hogy a tag a társaság tevékenységében milyen jogviszonyban végez munkát. Tekintettel arra, hogy a tagok munkavégzésével kapcsolatban nem áll rendelkezésünkre információ, általánosságban annyit lehet elmondani, hogy a járulékfizetési kötelezettséget az alapul szolgáló jogviszonyra vonatkozó általános szabályok szerint kell teljesíteni.

3. Evás betéti társaság esetén a tulajdonosok hogyan, milyen feltételekkel, milyen adóterhek kifizetése mellett vehetnek ki osztalékot a cégből?
Az evás időszak alatt keletkezett, evával adózott jövedelem terhére további adófizetési kötelezettség nélkül vehetnek ki „pántlikázás” nélkül jövedelmet. Más a helyzet, ha korábbi, az evás időszakot megelőzően keletkezett eredményt is bevonnak.

4. Nyugdíjas vagyok, és mellette mezőgazdasági őstermelésből származó jövedelemmel is rendelkeztem. Az idei változások függvényében kell-e választanom a nyugdíj, és az őstermelésből származó jövedelmem közül?
A nyugdíjas mezőgazdasági őstermelőt - amennyiben egyéb biztosítással járó jogviszonyban (pl. munkaviszonyban) nem áll, illetve egyéni vagy társas vállalkozói tevékenységet nem folytat - a 2008. január 1-jétől életbelépő nyugdíjfolyósítás szüneteltetésére vonatkozó rendelkezések nem érintik. A nyugdíj folyósítását - ide nem értve a rokkant nyugdíjat - nem befolyásolja az a körülmény, hogy az őstermelői tevékenységből mennyi jövedelme származik.

5. Ha jól tudom a fordított adózás hatálya alá vonták a kulturális és művészeti tevékenységeket. Mi evásak vagyunk és sokkal rosszabbul járnánk, ha így kellene adóznunk, de azt sem tudjuk pontosan, hogy a tevékenységünk a fordított adózás hatálya alá esik-e. A férjem zenész, én néha cikkeket írok szaklapoknak. Honnan tudhatom, hogy a tevékenységünk minek minősül?
Az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló 2002. évi XLIII. törvény (eva törvény) 16. § (2) bekezdésének d) pontja, valamint az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: áfatörvény) 142. § (3)-(4) bekezdése alapján az eva alanya az áfatörvény 142. § (1) bekezdésében felsorolt ügyletek teljesítésében akár vevői, szolgáltatás igénybevevői, akár eladói, szolgáltatásnyújtói, akár mindkét minőségében van jelen, az áfa törvény hatálya alá tartozónak kell tekinteni.

Az áfatörvény 142. § (1) bekezdésében található meg azon termékek, szolgáltatások megnevezése, amelyek végzése esetén a fordított adózás alkalmazandó. Az Ön által megnevezett kulturális, illetve művészeti tevékenység a hivatkozott jogszabályhelyen nem szerepel, ezért ezek nem fordítottan adóznak.






Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őstermelő tárgyi eszköz beszerzés és támogatás

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink