hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az új áfatörvény átmeneti rendelkezéséhez nyilatkozatot kell az APEH-hez küldeni

  • adozona.hu

Amennyiben az új és a régi áfatörvény ugyanazon félre vagy felekre vonatkozóan ugyanazon ügyletre egyaránt rendelkezik, akkor az új általános forgalmi adóról (áfa) szóló törvény átmeneti rendelkezésében foglaltak alkalmazására február 15-éig egy nyilatkozatot kell benyújtani az adóhatóságnak. A határidő elmulasztása esetén nem lehet igazolási kérelmet benyújtani- figyelmeztet a PricewaterhouseCoopers (PwC) hírlevele.

A nyilatkozatot abban az esetben kell az adóhatósághoz benyújtani, ha az új és a régi áfatörvény ugyanazon érintett félre vagy felekre nézve ugyanazon tényállásbeli elemeken nyugvó adóztatandó ügyletből származó, önadózással gyakorlandó jogokról és kötelezettségekről egyaránt rendelkezik, és az új áfatörvény a régihez képest valamennyi érintett félre kedvezőbb, tehát együttesen és összességében új jogokat, többletjogokat vagy kevésbé terhes kötelezettségeket állapít meg.

Ezen új jogokat és kötelezettségeket – valamennyi érintett fél együttes döntése alapján – lehet megállapítani és alkalmazni még akkor is, ha azok az új áfatörvény hatálybalépését megelőzően – az elévülési időn belül – keletkeztek, feltéve, hogy erről a döntésről valamennyi érintett fél közös elhatározással, előzetesen és írásban nyilatkozik az adóhatóságnak. 

A nyilatkozatnak legkésőbb 2008. február 15-dikéig az APEH illetékes szervéhez be kell érkeznie. A határidő elmulasztása esetében igazolási kérelem benyújtásának nincs helye.

A nyilatkozatot ügyletenként külön-külön kell benyújtani, tehát annyi nyilatkozat benyújtása szükséges – az abban résztvevők közös döntése alapján – ahány ügyletben alkalmazni kívánják a törvény 269. § (1) bekezdése szerinti eljárást.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Nyíltvégű lizing

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

A traszferár és az áfa kapcsolata

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Előleg áfarendezése

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink