hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

14 százalékkal több adóbevétel a Dél-alföldön

  • MTI

A kezdeti nehézségek és a szerkezeti átalakulás után eredményes évet zárt az APEH Dél-alföldi Regionális Igazgatósága - mondta Tamásné Czinege Csilla igazgató Szegeden.

Közölte: az adóbevételek jelentős mértékben, több mint 14 százalékkal növekedtek, így összességében a régióban csaknem 537 milliárd forint bevételt kezelt az igazgatóság. Az adózók száma 2007 végén 155 200 volt, ami 16,1 százalékkal haladta meg az előző évit.

Az év elején számos tájékoztatást adtak telefonon és az ügyfélszolgálatokon is, majd az év végére ismét megnőtt az információigény, miután sok adótörvény változott. Megközelítőleg naponta ezer telefonhívást kezelnek a munkatársak - tette hozzá az igazgató.

Az illetékhivatalok integrációját követően az év során valamivel több mint 15 milliárd forint illetékbevétel érkezett, amely a 2006. évi bevételt 18,1 százalékkal haladja meg.

A nettó áfabevétel 20,6 százalékkal - 11 milliárd forinttal - emelkedett 2006-hoz képest, de nőtt az áfa-visszaigénylések összege is 8,6 százalékkal.

A társasági adóból származó bevételek csaknem 13 százalékkal, azaz 3,3 milliárd forinttal haladták meg a múlt évit.

Az ellenőrzésekről az igazgató elmondta: nagy hangsúlyt fektettek tavaly a gazdaság kifehérítésére. Új típusú ellenőrzés volt a vagyonosodási vizsgálat. Országosan ez tízezer vizsgálatot jelentett, régiós szinten 1097-et.

A vizsgálatok kapcsán átlagosan 8 millió forint megállapítást tettek, a legnagyobb megállapítás 221 millió forint személyi jövedelemadó különbözet volt. A kiválasztás hatékonyságát mutatja, hogy több mint 60 százalék a kiválasztottak közül eredményes volt. A cél továbbra is az, hogy olyan adózókat ellenőrizzenek, akik valószínűleg nagyobb összegű szabálytalanságokat követnek el.

Tekintettel arra, hogy a gazdaság növekedett és az adótudatosság erősödött, az adóhivatal be tudta szedni az adókat - összegezte Tamásné Czinege Csilla.

Az idei feladatokról elmondta: 2008. évi adóváltozások nagy munkát adnak az adózóknak és az adóhatóságnak is. Nehézségek főként az őstermelőkkel vannak. Jelenleg ugyanis már több mint 70 ezer adószámot kértek a régióban, de azzal lehet számolni, hogy a jövő hét végére valamennyit ki tudják adni.

Az igazgató felhívta a figyelmet, hogy az őstermelőknek kompenzációs felárral, azaz felvásárlónak értékesítés és esetén lehetőségük van arra, hogy a felvásárlási bizonylaton egyelőre csak az adóazonosító jelüket tüntessék fel, és később adják meg az adószámukat a felvásárlónak. Erre március 31-ig van lehetőség.

Azoknak, akik csak az ősszel fognak értékesíteni, elég az értékesítés előtt kérniük az új adószámot, nem kell most sorban állniuk az adóhatóságnál.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őstermelő tárgyi eszköz beszerzés és támogatás

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink