hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

MSZP: nem az SZDSZ adócsökkentési javaslataira

  • MTI

A költségvetésről tartott koalíciós megbeszélés azzal ért véget a parlamentben, hogy a két párt tovább folyatatja az egyeztetést.

Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője azt mondta: az MSZP nem fogadta adócsökkentési javaslataikat, de ha találnak mozgásteret a jövő évi büdzsében, azt a költségvetési hiány csökkentésére fordítják. Az MTI úgy tudja, a szocialisták szerint Kóka János ezzel a lépéssel próbálta saját helyzetét megerősíteni pártjában. A távirati iroda információja szerint a koalíciós találkozót az SZDSZ kezdeményezte, mert szerintük 140 milliárd forintnyi mozgástér van a jövő évi költségvetésben.

A megbeszélésen ott volt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Veres János pénzügyminiszter, Kiss Péter kancelláriaminiszter, Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető, Kóka János SZDSZ elnök, Horn Gábor szabaddemokrata ügyvivő és Eörsi Mátyás, az SZDSZ frakcióvezetője. A Népszabadság szombaton arról írt, hogy ha nem egyeznek meg a koalíciós felek, a Fidesz az SZDSZ-szel együtt szavazva hétfőn kényszerpályára küldheti a kormányt.

Kóka János egy szerdai háttérbeszélgetésen azt mondta, a liberális párt javaslatai 74 milliárd forintnyi kiadáscsökkenést javasolnak az állami intézményeknél, a másik oldalon pedig mintegy 55 milliárd bevétel-, vagyis adócsökkentést, illetve 8 milliárdos kiadásnövekedést okoznának a 2008-as büdzsében. A pénzügyminiszter szerint azonban nincs ennyi tartalék a költségvetési tervben.

Horn Gábor azt mondta: az MSZP nem fogadta adócsökkentési javaslataikat, de ha találnak mozgásteret a jövő évi büdzsében, azt a költségvetési hiány csökkentésére fordítják. A liberális politikus hangsúlyozta: 2008 január végéig újra benyújtják a parlamentnek adócsökkentési javaslataikat.

Az MTI úgy tudja, vezető szocialista körök értékelése szerint Kóka János azzal próbálja saját helyzetét megerősíteni pártjában, hogy kényszerhelyzetbe hozza a kormányt. "Baj van ugyanis akkor, ha egy nappal az adótörvényekről szóló parlamenti szavazás előtt az egyik koalíciós párt elnöke újra ki akar nyitni olyan kormánydöntéseket, amelyek előkészítésében maga is részt vett" - fogalmaztak szocialista politikusok név nélkül a távirati irodának, hozzátéve: nem lehet a liberális párt belső feszültségét azzal feloldani, hogy a vitákat a pártból átteszik a kormányba.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Jövedéki adó őcsg

Laczi Ferenc

igazságügyi jövedéki szakértő

Önellenőrzött társasági adó könyvelése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Alapítvány társasági adója

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink