hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kovács László: napirenden a társasági adó alapjának egységesítése

  • MTI

A jövő év végére megszülethet a társasági adó alapjának egységesítéséről szóló uniós bizottsági javaslat, amelyet a 27 országból 12 tag támogat, további hét tagállam pedig "óvatosan" pártol - jelentette ki Kovács László, az EU Bizottság adó és vámügyi biztosa hétfőn Budapesten az EU Forráskonferencia Hét rendezvényén.

Országa adószuverenitását félti az a hét-nyolc tagállam, amelynek fenntartásai vannak a társasági adó alapjának egységesítése miatt, s emellett az a félelem is megfogalmazódik az egykulcsos adót alkalmazók körében, hogy a megalkotandó szabályrendszer esetleg szűkíti az adóalapot - jelezte Kovács László, aki nyomatékosította: "nincs napirenden az adókulcsok egységesítése". Talán nem véletlen, hogy az USA-ban egységesen számítják ki a társasági adó alapját, noha ott is sok multinacionális cég mellett rengeteg kis és középes vállalkozás működik - reagált az EU biztos arra az ismert felvetésre, hogy a kkv-szektor számára nem lenne előnyös az adóalap egységesítése.

Kovács László a hétfői konferencián is felhívta a figyelmet arra, hogy az adócsalók, illetve adókerülők évente 200-250 milliárd euró összegű kárt okoznak  az EU-nak. A hagyományos ellenőrzési mechanizmusok mellett, a fordított áfa-adózás bevezetése lehet az egyik hathatós módszer - jelezte az EU-biztos, hozzátéve, hogy "ennek sok ellenzője van a tagállamok között".

A magyar adórendszer szükséges reformjának alapelvei között említette az EU-biztos a munkát, illetve a teljesítményt terhelő adók csökkentését, illetve a fogyasztással, a vagyonnal és a környezetszennyeződéssel kapcsolatos adók növelését.

Az EU-bizottság értékelése szerint 2007-ben Magyarország GDP arányos államháztartási hiánya 6,4 százaléka lesz a konvergenciaprogramban vállalt 6,8 százalékkal szemben, jövőre pedig reális esélye van a 4 százalékot megközelítő deficitnek - közölte Kovács László, aki figyelmeztetett: "nem szabad visszavenni a költségvetési szigorból és folytatni kell a megkezdett reformokat".

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tartósan beteg munkavállaló végkielégítése

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Német állampolgár

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Öregségi nyugdíj

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink