hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A balti államok nem akarnak adóalap-harmonizációt

  • MTI

Litvánia, Lettország és Észtország ellenáll annak az uniós tervnek, hogy közös konszolidált társasági adóalap-számítást vezessenek be - közölte a litván pénzügyminiszter, miután tárgyalt balti kollégáival.



Mindhárom balti állam amellett van, hogy megtartsa szuverenitását a közvetlen adózásban, így az a cél, hogy közös konszolidált adóalap-számítást vezessenek be, nem elérhető és nem is kívánatos - közölte a pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy országaik nem fogják támogatni ezt a tervet. Az uniós adózási szabályok változtatását a tagországoknak egyhangúlag kellene megszavazniuk. Korábbi hírek szerint Írország ugyancsak ellenzi az adóalap-harmonizációt.

Kovács László, az Európai Unió adó- és vámügyi biztosa szerint az uniós tagállamokban érvényesítendő társasági adóval kapcsolatban az Európai Bizottság (EB) az adóalap egységesítését kívánja elérni már a közeljövőben. Az EU biztosa ezt a Budapesten június elején megrendezett Adózás Európában című konferencián mondta.

A vám- és adóügyi biztos hangoztatta: "szó sincs arról, hogy az EB az adókulcsok harmonizálását akarná elérni a társasági adó esetében, sőt arra az álláspontra helyezkedik, hogy az adóalap-harmonizáció is csupán azoknál a cégeknél érvényesüljön, amelyek az egységes európai piacra termelnek". Azok a vállalkozások viszont, amelyek csupán egy-egy nemzetállam piacain adják el árujukat, szolgáltatásaikat a jövőben is választhatnák a nemzeti adóztatást, annak elveit.

Kovács László a konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón elmondta: az EB azt szeretné elérni, hogy a társasági adó esetében az adóalapot egységes elvek alapján számítsák az egyes tagországokban, az új szabályokat az EB már 2008-ban be kívánja nyújtani az unió illetékes döntéshozó intézményeinek. Kovács László azonban "már boldog lenne", ha azokat 2010-ben bevezetnék.

A biztos kiemelte, hogy az egységes adóalap számítás különösen a kis- és közepes cégek számára lenne kedvező. Az uniós piacon már jelenlévő multinacionális cégek ugyanis napjainkban is el tudnak érni bizonyos adózási könnyítéseket a különböző országok eltérő adózási szisztémáit figyelembe véve. Elmondta: az egységes adóalap számítás alapelve a konszolidáltan történő elszámolás lehetne, amely a veszteségeket és a nyereségeket is tekintetbe veszi egy-egy adott vállalkozás vagy vállalatcsoport uniós szintű társasági adóalapjának kiszámításánál. Hangsúlyozta, hogy jelenleg még a koncepció kialakításáról folyik a vita az EB háttérintézményeiben.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vagyonkezelő cég - kapcsoltság

Pölöskei Pálné

adószakértő

Családi adókedvezmény

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Napidíjfizetés étkezési számla mellett

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink