hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A kicsi nem szép

  • lapszemle

Bár rövid távon a konvergenciaprogram kényszerei miatt nincs remény az adók csökkentésére, van terepe az ésszerűsítésnek, például a bagatelladók összevonásának – véli a cikk szerzője, László Csaba, korábbi pénzügyminiszter.

Nemzetközi összehasonlításban a magyar adóigazgatás nem tekinthető drágának, az üzleti szféra adózással kapcsolatos költségeire viszont még becslések sincsenek. Holott nagyobb cégeknél, főként a pénzügyi szférában, ma már komoly erőforrásokat kell áldozni az adózással kapcsolatos feladatokra. A közvetlen költségek mellett azonban valószínűleg még fontosabb a menedzsment erre elvesztegetett ideje, energiája, illetve az a többletbírság és pótlék, amit a - legtöbbször nem szándékosan - elkövetett hibák miatt le kell róni. A szabályokat természetesen mindenkinek be kell tartani, de még az adózás rendjéről szóló törvény is elismeri azt a körülményt, hogy az adózó nem köteles aránytalan erőfeszítésre az adójogszabályok végrehajtása során. Adószakértők a megmondhatói: akadnak programozási hiba miatt keletkezett, nem szándékolt százmilliós adóhiányok.


Minél bonyolultabb az adórendszer, minél több az értelmezési probléma, annál nehezebb a legjobb szándék mellett is megfelelni az adótörvények követelményeinek. A Magyarországon kihirdetett mintegy 1100 oldalnyi adótörvény mellett ma már az EU-jogot is közvetlenül kell alkalmazni, de az igazán gondos adózók jól teszik, ha szorgalmasan olvasgatják az Európai Bíróság döntéseit is, mert ezeknek is lehet - akár közvetlen - kihatásuk a magyar adófizetőkre. Márpedig ezekből a döntésekből is szinte minden hétre jut egy.


A szolgáltatásaikat ajánló adótanácsadók ügyfeleiknek elrettentésképpen szokták megemlíteni, hogy Magyarországon kéttucatnyi közterhet kell fizetni. Európában háromféle adójával Norvégia különcnek számít, s az országok többségében 15-40 közé esik az adófajták száma (lásd táblázatunkat). Így akár nyugodtan hátra is dőlhetnénk: nem lógunk ki a sorból, sőt az adóztatásban gyakran pozitív példaként emlegetett Szlovákiához, Romániához és Lengyelországhoz képest még jól is állunk. Ennyire azonban nem egyszerű a helyzet. A versenyképesség felől közelítve a kéttucatnyi adó is sok. Ha már az adó rövid távon nem csökkenthető, legalább az adórendszer leegyszerűsítését kellene megkísérelni. A "kevés és áttekinthető" adó jelszava egyaránt zene lenne minden jövőbeli befektető és már itt lévő vállalkozó fülének.


A folytatásból megtudhatja, hogy lehetne egyszerűsíteni az adórenszert. A cikket a hvg 25. számában olvashatja.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Nyíltvégű lizing

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

A traszferár és az áfa kapcsolata

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Előleg áfarendezése

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink