hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az offshore cégek buktatói

  • Szabó Zsuzsanna

Alacsony adók, zökkenőmentesen működő üzlet, egyszerű szabályozás, presztízs, maximalizált bevétel – egyebek mellett ezek lehetnek azok az okok, amiért egy vállalkozó offshore cég alapítása mellett dönthet. A jogszabályok és rendelkezések tengerében azonban nem könnyű eligazodni, sok a buktató. Néhány példán keresztül bemutatjuk, mire érdemes figyelni.


Az utóbbi időben egyre többen szeretnék valamilyen formában kivinni a pénzüket az országból, hogy megspóroljanak némi adóterhet cégüknek.. A gyakori adómódosítások, a sokszor értelmetlennek tűnő, érthetetlen és kicsinyes szabályozások, az adórendszer áttekinthetetlensége valamint a magas adóterhek arra késztetik a vállalkozókat, hogy nyugodtabb, megbízhatóbb üzleti környezetbe helyezzék át tevékenységüket – ad magyarázatot az offshore cégek iránti fokozottabb érdeklődésre Szikszay András, az AndySzy Europe Inc. ügyvezetője. A felsoroltak mellett még a fizetési fegyelem hiánya, illetve a magyarországi üzleti morál hiánya is hozzájárul ahhoz, hogy növekszik azoknak a vállalkozóknak a száma, akik offshore cégalapítás mellett döntenek – sorolta a lehetséges okokat Szikszay András.

A körbetartozás problémája mellett a magyarországi üzletmenetet jellemezve az ügyvezető megjegyezte, hogy a szerződéseket is sokszor – úgy tűnik – a hatóságoknak kötik: szinte mindegyik mögött ott van az úgynevezett gentleman’s agreement, amelynek keretében a felek „megbeszélik” a szerződéstől eltérő „valós” ügymenetet. Így általában a végén az eredeti szerződésnek szinte semmi köze nem lesz a gyakorlathoz.

A tapasztalatok ugyanakkor azt mutatják, hogy az egyszerűbb, átláthatóbb rendszerekben hatékonyabban lehet üzleti tevékenységet folytatni. Ezek az előnyök pedig – az alacsony adók mellett - az offshore cégek alapításával hozzáférhetőek lesznek – magyarázza Szikszay András. Egy offshore cég alapítása mellett azonban nemcsak a kiadások csökkentése vagy az „adóspórolás” szólhat. Sokan a jobb imidzs miatt is egy offshore cég alapítását választják megoldásnak. A fejlett országokban ugyanis üzletkötéskor még mindig nagyobb a presztízse egy nem közép-kelet európai bejegyzésű cégnek – mutatott rá Szikszay András. 

A teljes cikket elolvashatja itt, ahol további részleteket talál a cégalapításról és a lehetséges buktatókról.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Térítés nélküli ingatlanbérbeadás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Cégtörvény értelmezése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Üzletrész könyv szerinti értékének kivezetési időpontja

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink