hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Huszonnyolc dél-alföldi vállalkozás 2,2 milliárd felett

  • MTI

A 2007. elejétől hatályos jogszabályváltozások alapján összesen 28 dél-alföldi vállalkozás került az APEH Kiemelt Adózók Igazgatóságához (APEH KAIG); e cégek összesített adóteljesítménye 2006-ban mintegy 135 milliárd forint volt - közölte Juhász István, az APEH KAIG igazgatója.



Januártól az ország valamennyi régiójából az APEH KAIG-hoz tartoznak azok a cégek, melyek számított adóteljesítménye elérte vagy meghaladta a 2,2 milliárd forintot - mondta Juhász István, az APEH KAIG igazgatója a kiemelt adózók képviselői számára a régió kereskedelmi és iparkamaráival közösen rendezett tanácskozást követő sajtótájékoztatón. Az igazgatósághoz tartozó adózók száma összesen 631, s e cégek adják az országos adóteljesítmény mintegy 40 százalékát - tette hozzá.

A dél-alföldi régióból 28 adózó - Bács-Kiskun Megyéből 9, Békésből 6, Csongrádból pedig 13 - került az igazgatósághoz, összesített adóteljesítményük mintegy 135 milliárd forint volt tavaly, a legnagyobb cégé pedig megközelítette a 20 milliárd forintot - tudatta az igazgató.

A 28 adózó a régió adóteljesítményének egyhetedét adja, ugyanakkor a gazdaságban betöltött szerepük ennél lényegesen nagyobb, mivel a kapcsolódó vállalkozásokkal, alvállalkozókkal, beszállítókkal együtt becsült gazdasági teljesítményük akár az egyharmados arányt is meghaladhatja - közölte Juhász István.

Az ágazati besorolás alapján a 28 adózó közül 17 cég a feldolgozóipar, illetve az energiahordozó-bányászat, 5 vállalkozás a kereskedelem és vendéglátás területén tevékenykedik. Ebben az adózói körben csupán egy építőipari cég szerepel, és nincs köztük mezőgazdasági vállalkozás - mondta az igazgató.

A KAIG-hoz került cégek körében az adózási fegyelem és a jogkövető magatartás messze átlag feletti, az elmúlt esztendőben csupán 400 millió forintnyi adóhiányt állapított meg náluk a hatóság, ami az összesített 135 milliárdos adóteljesítményhez viszonyítva elenyésző - tudatta a szakember.

A 28 érintett vállalkozás számára nem jelent többlet terhet, hogy a KAIG-hoz kerültek, hiszen bevallásaikat elektronikus úton nyújtják be, az adóigazolásokat a regionális igazgatóságokon is megkaphatják, illetékügyeik is ide tartoznak, az ellenőrzések során a revizorok pedig házhoz mennek - fogalmazott Juhász István. Hozzátette: a cégek helyzetét viszont megkönnyíti, hogy az igazgatóság minden adózóval saját referensén keresztül tartja a kapcsolatot.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Térkövezés elszámolása már aktivált ingatlanon

Pölöskei Pálné

adószakértő

Mezőgazdasági őstermelő – hipabevallás

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink