hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Vámosi-Nagy megfelezné az adónemek számát

  • dr. Vámosi-Nagy Szabolcs

A pénzügyminiszter bizonyos átalakítások jogosságának elismerése mellett még jó egy évig nem ígér semmit attól tartva, hogy a konvergencia-programot nem veszélyeztetheti semmi, különben a külföld bizalma sem szerezhető vissza. A kormányfő ugyanakkor valamilyen lehetséges adóreformot lebegtetett az egyik beszédében. Vámosi-Nagy Szabolcs szerint a jelenlegi közel 50 adónem fele is elég lenne a költségvetési hiány pótlásához.

Forrás: Marton Szilvia

A közelmúlt hírei, eseményei valamiféle adóreform, az adórendszer változtatása iránti igény felerősödéséről szólnak. Valóban, az elmúlt évek módosításai - mennyiségi és minőségi értelemben egyaránt - csaknem elfogadhatatlan szinten zilálták össze a korábban viszonylag koherens rendszert. Az áttekinthetőség hiánya, a - leginkább kedvező döntések – törvénybe-foglalása, majd a „nem lép hatályba” típusú újabb törvényhelyek beiktatása olyan kapkodások jelei, amelyek a stabilitást veszélyeztetik. Hol vannak azok az idők, amikor az adózók az évenkénti módosításokat túl sűrűnek tartották? Ma már havi módosításokról beszélhetünk (pl. az Szja tv. 2007-ben(!) is négyszer módosult már).

Ha nem is adóreform - az 1987-91 között zajlott le -, de valamilyen átalakítás előbb-utóbb tényleg elkerülhetetlen, még akkor is, ha az elvonás megnövekedett szintje egy-két évig feltételezhetően nem csökkenthető. A különböző szakértői megnyilatkozások - ha a pártpolitikai kijelentéseket most figyelmen kívül hagyjuk - néhány nagyobb kérdésben véleményegyezőséget mutatnak. 

Vegyük sorra ezeket:

• Az árakat terhelő adók csökkentése a munkabért terhelő elvonások növelése árán - ez hiba volt (Megjegyzés: nem ismerek olyan szakmai véleményt, amely annak idején ezt támogatta.) A munkaerő „árát” sújtó közterheket csökkenteni kell, s a kieső állami bevételt az árakat terhelő adók esetleges emelésével kell ellentételezni.

• Az úgynevezett bagatell-adók megszüntetése. Elfogadhatatlan a 2003-2006 közötti 11 új adónem bevezetése. A magyar adórendszer sok (számbavételi szemponttól függő 30-50) adóneme legalábbis megfelezhető annál is inkább, mert a bevétel túlnyomó többségét 5-6 adónem biztosítja.

• A konvergencia programban 2008-ra „beígért” egységes értékalapú ingatlanadó bevezetése akkor jó, ha más adónemekben a megfizetett adó levonható (például magánszemély esetében a személyi jövedelemadóból, vállalkozásoknál az iparűzési adóból).

• A magyar adórendszer nemzetközi versenyképességének a helyreállítása. Tudjuk, hogy a külföldi befektetők döntéseit sok szempont befolyásolja, s ezek között az adózás csak az egyik, de egyre jobban előtérbe kerülő feltétel. Itt a munkaerő árát és a nyereséget terhelő adókról, járulékokról van szó.

• Az adózatlan (úgynevezett fekete) gazdaság elleni fellépés erősítése. A magyar adórendszer legfőbb gondja, hogy kevesen fizetnek sok adót. A valóságos jövedelmi viszonyokhoz jobban közelítő teher-elosztás a fajlagos terhet csökkenti. E tárgykörben az adóigazgatás megerősítése mellett a társadalmi tudat alakításán keresztül sok mindenről beszélhetünk. A már megkezdett sok „kislépést” folytatni kell!

• Stabilitást az adórendszerben! A kiszámíthatatlanság, a gyakori változtatás bizony konkrét hátrányokat okozhat a magyar nemzetgazdaságnak (mit érezhet egy befektető annak láttán, hogy 2005 év végén törvénybe iktatnak 5 éves  adócsökkentést majd 2006-ban azt törlik és adót emelnek, hogyan tervezhet?). Itt nem a jogalkotás, hanem a „jogkapkodás” elleni eszközök felállításáról lehetne szó (másnéven Adócharta?).


Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Víztakarékossági program

Nagy Norbert

adószakértő

Nyelvvizsga-szervezési díj

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink