hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mégsem sért EU-s jogot az iparűzési adó

  • MTI

Nem ellentétes az iparűzési adó az uniós joggal az Európai Bizottság álláspontja szerint. Miközben a Bizottság a folyamatban lévő tárgyalásokat sem szeretné le folytatni, több magyar cég továbbra is jogellenesnek tartja ezt az adófajtát.

Nem ellentétes a magyar iparűzési adó az európai uniós jogrenddel az Európai Bizottság álláspontja szerint - Kovács László adó- és vámügyi felelős pénteki bejelentése szerint a brüsszeli testület ezt a véleményt juttatta el az Európai Bírósághoz. A luxemburgi székhelyű uniós bíróság azt követően fordult állásfoglalásért Brüsszelhez, hogy Magyarországról néhány cég megkeresése alapján két bíróság (a Zala megyei és a fővárosi) jogértelmezést kért tőle a témáról. 

Az Európai Bíróság az ilyenkor szokásos eljárás szerint véleményt kért az Európai Bizottság jogi szolgálatától is, amely az adó- és vámügyi főigazgatóság szakmai álláspontja alapján készítette el pozícióját. A bizottság álláspontja az, hogy a magyar iparűzési adó nem forgalmi adó jellegű, vagyis kivetése nem sérti azt az uniós
szabályt, hogy egy tagállamban csak egyfajta forgalmi adót lehet kivetni, ami Magyarország esetében az áfa - erősítette meg Kovács László. 

Tárgyalások
A Fővárosi Bíróság előtti ügyben érintett két cég közül a Vodafone Magyarország Mobil Távközlési Zrt. az iparűzési adónak az Európai Unióhoz való csatlakozás utáni fenntartásával neki okozott kár megtérítését kéri a magyar államtól. A másik érintett cég, az Innomed Medical Orvostechnikai Rt. egyebek között annak megállapítását kérte, hogy az állam jogellenesen adott felhatalmazást a helyi önkormányzatoknak az iparűzési adó bevezetésére.
Az Európai Bíróság a brüsszeli bizottság mellett bekéri a Pénzügy-minisztérium, valamint az érintett, az eljárást kezdeményező cégek véleményét. A bíróság véleményt kér emellett arról is, hogy az érintettek szükségesnek  tartják-e tárgyalás lefolytatását. Az Európai Bizottság álláspontját képviselő jogi szolgálat tárgyalást nem tart szükségesnek. 

Amennyiben a PM és az érintett cégek ezzel egyetértenek, a bíróság legkésőbb ez év őszén meghozza a döntést, amely a hasonló olasz adó ügyét alapul véve az iparűzési adót nem fogja a közösségi jogrenddel ellentétesnek minősíteni, így azt nem kell megszüntetni. Amennyiben bármelyik fél ragaszkodik a tárgyaláshoz, az értelemszerűen késleltetni fogja a bíróság döntését, de annak lényegét minden valószínűség szerint nem fogja befolyásolni - tette hozzá Kovács László. 

Az Európai Bíróság novemberben hozott precedensértékű ítéletet az iparűzésihez hasonló adófajták ügyében, és abban összeegyeztethetőnek találta az európai uniós joggal a termelési tevékenységre kivetett olasz regionális adót. Arra hivatkozott, hogy az Irap néven ismert olasz adófajta olyan jellemzőkkel bír, amelyek
megkülönböztetik a hozzáadott értékadótól, és nem minősíthető forgalmi adónak. Korábbi értesülések szerint az uniós bírósági döntésnek 300-500 milliárd forintos kihatása lehet.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kft. ingatlan (iroda) megvétele tulajdonos által

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bt. eladása osztatlan közös üzlettel – elővételi jog II.

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Magáncélú használat az üzemanyagszámlán – kóla

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink