hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Felmérés készült a félkész és kész élelmiszerek össszetételéről

  • MTI

A világ 12 országának több mint négyszázezer kényelmi élelmiszertermékét felmérő globális kutatás eredménye szerint az Egyesült Királyságban készült előkészített, félkész és késztermékek tartalmazzák a legkevesebb cukrot, telített zsírt és sót.

Az ausztráliai George Institute for Global Health egészségtudományi intézet az élelmiszerek összehasonlításakor az országban érvényben lévő értékrendszert vette alapul, amely az élelmiszerek tápértékét, só-, cukor-, telítettzsír-, fehérje-, kalcium- és rosttartalmát méri a legkevésbé egészségestől (fél pont) a legegészségesebbig (öt pont).

A brit kényelmi élelmiszerek érték el a legmagasabb pontszámot, 2,83 pontot, utána az amerikai (2,82) és az ausztrál (2,81) élelmiszerek következnek a rangsorban. Az indiai élelmiszerek kapták átlagosan a legkevesebb, 2,27 pontot, előttük a kínaiak (2,43) és a chileiek (2,44) végeztek – ismertette az Obesity Reviews című folyóiratban közzétett tanulmányt a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

Elizabeth Dunford, a tanulmány vezető szerzője szerint az eredmények aggodalomra adnak okot a kényelmi élelmiszereket illetően.

„Globálisan egyre több feldolgozott élelmiszert fogyasztunk, és ez aggodalomra ad okot, mivel az áruházláncok polcai tele vannak magas zsír-, cukor- és sótartalmú ételekkel, amelyek megbetegíthetnek minket. Eredményeink azt mutatják, hogy (...) a szegényebb nemzetek esetében érzékelhetők a leginkább a legegészségtelenebb élelmiszerek egészségre hátrányos következményei” – magyarázta.

A felmérés szerint a Kínában készült italok a legegészségesebbek, 2,9 pontot kaptak, ám az ázsiai országban készült kényelmi élelmiszerek csak 2,39-et.

A Dél-Afrikai Köztársaságban fordított a helyzet, a italok csupán 1,92 pontot kaptak, míg az élelmiszerek 2,87-et.
Kanadában a legegészségtelenebb az élelmiszerek és italok sótartalma, 100 grammonként 291 milligramm, utána az Egyesült Államok következik 100 grammonként 279 milligrammal. A cukortartalmat illetően a brit élelmiszerek és italok tartalmazzák a legkevesebbet, 100 grammonként 3,8 grammot, Kanada e téren a második a 100 grammonkénti 4,6 grammal.

A kínai kényelmi élelmiszerekben van a legtöbb telített zsír, és cukortartalmuk is több mint kétszerese a britnek.

Az indiai élelmiszerek tartalmazzák a legtöbb kalóriát, 100 grammonként 1515 kilojoule-t, a legkisebb energiasűrűsége a dél-afrikai termékeknek van, 100 grammonként 1044 kilojoule.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

USA-magyar kettős állampolgár magyar ingatlan eladása

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink