hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Tölcsérbe vagy kehelybe? Amikor visszanyal a fagyi áfája

  • dr. Kelemen László adószakértő, jogász
1

A tavasz (vagy inkább a hirtelen jött nyár) beköszöntével egyre többször merül fel a kérdés a vendéglátósoktól: milyen áfakulccsal értékesíthető a fagylalt?

Az éttermi vendéglátás áfakulcsának változása a cukrászdákat és a fagylaltozókat is érintette. Idén január 1-jétől új ponttal egészült ki az áfatörvény 3. számú mellékletének 5 százalékos adómérték alá tartozó szolgáltatásokat tartalmazó II. része. E rendelkezés alapján az étkezőhelyi vendéglátást/étkeztetési szolgáltatást 2017. december 31-éig terhelő 18 százalékos adómérték 2018. január 1-jétől 5 százalékra csökkent.

Az adóhatóság tájékoztatása alapján ahhoz, hogy az adott szolgáltatás 5 százalékos adókulcs alá tartozzon, a következő feltételeknek kell együttesen fennállniuk:

– az áfatörvény szerinti szolgáltatásnyújtásnak kell megvalósulnia,

– a szolgáltatásnak a 2002. szeptember 30-án érvényes besorolás szerint SZJ 55.30.1 alá kell tartoznia,

– a szolgáltatásnak étel- és helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalomra kell vonatkoznia.

A feltételek konjunktívak, vagyis ha közülük bármelyik nem teljesül, nem alkalmazható az adott ügyletre a kedvezményes adómérték.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletesen áttekintjük a fenti három feltétel kritériumait, és kiderül, mi a különbség a tölcsérben, illetve a kehelyben árusított fagyi áfamegítélése között.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

Most poéngyilkos leszek: a tölcséres fagyi 27%-os áfa alá esik.

A válaszban leírtakkal szemben a NAV indoklása sokkal prózaibb: a tölcsér eleve a termék elvitelét szolgálja.

A NAV-tól már kértem gluténérzékenyekre vonatkozó választ is. A gluténérzékenyek számára ugyanabban a műanyag, vagy papírkehelyben "tálalják" a fagylaltot, amely azonos mód lehet az éttermi felszolgálással is, bár jobb helyeken ekkor üvegkelyhet adnak. Ez talán árnyalhatja némileg a képet. Borítékolható, hogy az adóhatóság arra az álláspontra fog jutni, hogy bármely "elvihető" tartó, kellék esetén inkább a termékértékesítés látszik megvalósulni.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Víztakarékossági program

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink