adozona.hu
Munkahelyi étkeztetés
http://adozona.hu/kerdesek/2025_11_13_Munkahelyi_etkeztetes_fwt
0
Munkahelyi étkeztetés
Tisztelt Szakértő! Cégünk tevékenysége húsfeldolgozás (sertés vágása, bontása, készítmény előállítása). A dolgozóink több telephelyen dolgoznak, akiknek az étkeztetését társaságunk szeretné saját keretei között egységes formában biztosítani. Az elképzelés szerint a munkáltató bérelne egy üzemi konyhát, és ezen a helyen saját munkavállalóival, saját alapanyagait, késztermékeit is felhasználva készítené el az ételeket. Kétszeri étkezést biztosítana – reggeli és meleg ebéd – melyet kiadagolva szállítana ki a telephelyeire, ahol a dolgozók az étkezőben azt elfogyasztanák. Kérdéseim: 1./ Keletkezik-e áfafizetési kötelezettség az elkészített és kiadott ételek után? Amennyiben igen, akkor mi a fizetési kötelezettség alapja abban az esetben ha a munkavállaló semmit nem térít, illetve akkor ha bizonyos összeget (50-60 %-os értéket) térít az étkezésért? Cégünk a beszerzéskor a teljes áfatartalmat levonásba helyezi. 2./ A munkavállaló részére ez milyen juttatásnak minősül, milyen adó- és járulékkötelezettség terheli? Az adó- és járulékterheknek mi lesz az alapja abban az esetben, ha a munkavállaló semmit nem térít, illetve akkor, ha bizonyos összeget (50-60 %-os értéket) térít az étkezésért? 3./ Változna-e a fenti kötelezettségek valamelyike, ha a későbbiekben külsős vásárlókat is kiszolgálnánk erről a helyről, akár menü elviteli lehetőségével, illetve helyben történő fogyasztással? Válaszát várva maradok tisztelettel.