• Névtelen kérdező
Hozzászólások 0

Heti munkaidő-beosztás vendéglátó vállalkozásnál

Tisztelt Szakértő! Több mint egy éve működik egy melegkonyhás étterem (5610 Éttermi és mozgó vendéglátás) hétfőtől szombatig tartó nyitvatartással. A munkarendet hetente 7 napra előre közléssel írásban kiadja a munkáltató, melyben a szombatra beosztott munkavállalók, hét közben egy – egy pihenőnapot biztosít, a vasárnapi napon nincs nyitva. Ezeket az Mt. 46. §(1) bek. szerinti tájékoztató tartalmazza, valamint az egyenlőtlen beosztást is. A munkarend szerint a havi törvényes munkaidőn túli időfelhasználás nincs, és a havi pihenőnapok is a tárgyhóban ki lettek adva, a heti munkaidő 40 órát nem haladta meg. Ezt a gyakorlatot az alábbi jogszabályok alapján végzik és osztják be a munkaidőt: 52. § (1) A munkavállaló köteles a) a munkáltató által előírt helyen és időben munkára képes állapotban megjelenni, 96. § (1) *A munkaidő-beosztás szabályait a munkáltató állapítja meg, és erről a 18. § szerint tájékoztatja a munkavállalót 97. § (1) A munkáltató a munkaidőt az egészséges és biztonságos munkavégzés követelményére, valamint a munka jellegére figyelemmel osztja be. Mt. 101. § (1) a), g), i) pontjai, valamint a 105. § (1) bekezdésben és a 107. § a) pontban. Kérdésünk az, hogy jogszerű és szabályos ez a munkáltatói gyakorlat, vagy szükségesnek lát-e ezen változtatni, figyelemmel az Mt. 93. § (1) A munkáltató a munkavállaló által teljesítendő munkaidőt munkaidő-keretben is meghatározhatja” azaz ez lehetőség és nem kötelező.


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
VIDEÓ
2024 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6